Strona 4 z 62

Lazania z cukinii i mielonego mięsa

PostNapisane: 4 paź 2013, o 21:19
przez bulbinka536
Vika jak tu wpadniesz ,to bardzo proszę napisz mi czy robiłaś wszystko wg przepisu od A do Z ?
Czy coś modyfikowałaś ? 1 kg cukinii ale z bebechami czy 1 kg cukinii już w plasterkach ? :-?
Dawałaś to mleko do mięcha ?

Lazania z cukinii i mielonego mięsa

PostNapisane: 4 paź 2013, o 21:35
przez vika45
Robiłam dokładnie jak w przepisie tylko 1,5 porcji, bo na cztery gęby. Cukinie tylko umyłam i w całości pociachałam.Ten kilogram to takie cztery ogórko podobnej wielkości. To mleko daje taki fajny posmak-możesz dać go mniej. Mój syn- kuchta amator był zachwycony!

Lazania z cukinii i mielonego mięsa

PostNapisane: 4 paź 2013, o 21:47
przez bulbinka536
Vikuś wielkie dzięki skarbie :ymhug: :-*
Mam troszkę więcej cukinii ,ale myślę że też zrobię więcej ;)

Racuszki z dyni

PostNapisane: 12 paź 2013, o 19:31
przez or-e
RACUSZKI Z DYNI

Składniki
* Budyń o smaku waniliowym bez cukru, 1 opakowanie
* 300 g miąższu dyni,
* 3/4 szkl jogurtu naturalnego lub maślanki
* 2 szkl. mąki pszennej,
* 2 żółtka
* 3 gr drożdży
* szczypta soli
* łyżka cukru
* 1/3 szkl mleka

Sposób przyrządzania

Dynię zetrzeć na tarce do ziemniaków. Zrobić zaczyn z drożdży i mąki, gdy urośnie dodać pozostałe składniki. Jeszcze raz odczekać aż wyrośnie. Smażyć na rumiano na oleju. Podawać z dżemem najlepiej z dyni.

Racuszki z dyni

PostNapisane: 12 paź 2013, o 19:33
przez bulbinka536
O-re dzięki :ymhug:
Ty to jesteś solidna firma ;) :x

PLEŚNIAK

PostNapisane: 19 paź 2013, o 15:46
przez magonia24
PLEŚNIAK

http://www.youtube.com/watch?v=41UAr0V9NTE

Dokładnie tak robię tylko modyfikuję troszkę:
- pierwsza spodanią warstwę trochę podpiekam (10 min)
- na dżem sypię bakalie(orzechy, rodzynki itp.)
-piekę ok 40 min . ale to zależy od piekarnika
- daję mniej cukru (ok 1 szklanki) bo nie lubię bardzo słodkiego

Smacznego :)

CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej pełnoziarnistej

PostNapisane: 23 paź 2013, o 19:04
przez vika45
No to dietetyczne ciacho po którym nie rośnie zadek! Mojemu słodkoblubnemu żarłokowi smakowało :D
CIASTO ze ŚLIWKAMI z mąki żytniej pełnoziarnistej

Składniki na 8 porcji:
50dkg śliwek węgierek
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
4 jajka
4 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki cukru (najlepiej brzozowego)
2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszając dodać olej, sok z cytryny, a na koniec delikatnie połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (24cm). Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, posypać ziarnami słonecznika. Ciasto piec 35-40minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjąć i wystudzić.

1 PORCJA zawiera ok. 145kcal, węglowodany: 19g, białko: 2g, tłuszcz: 6,5g

Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym

PostNapisane: 24 paź 2013, o 18:20
przez olikkk
Mój dzisiejszy obiadek ;)

http://smakmojegodomu.blox.pl/2012/06/Lasagne-ze-szpinakiem-i-miesem-mielonym.html

Oczywiście u mnie nie może być do końca tak jak w przepisie, więc były zmiany i pewnie smak nieco się różnił od oryginału :-?

A co zmieniłam ?

- Szpinak był mrożony ( też 450g ) i dodałam do niego 4 ząbki czosnku, bo wydawało mi się, że powinien być ;) i nieco więcej śmietany

- mięso było drobiowe, zamiast papryczki dałam zwykłą paprykę pokrojoną i troszkę chili, dodałam ząbek czosnku, łyżeczkę suszonej bazylii i pęczek pietruszki

- do sosu beszamelowego dodałam więcej mleka, bo był zbyt gęsty i wydawało mi się że będzie go za mało, a z dodatkiem było tak akurat :)

- makaron zrobiłam sama ( wg przepisu Bulbinki, ale bez jajek ), bo w sklepie były z jajkami, a wnuś musi bez ...
Nawet fajnie, bo ukulałam sobie na wymiar naczynia żaroodpornego i dokładnie się przykryła każda warstwa sosu :)

Podaję moją modyfikację, bo oryginał może być inny w smaku ;)
Nasz wersja było ok :P

Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:22
przez olikkk
Propozycja Lori :)

http://www.youtube.com/watch?v=WU09JC9w0_g

To jest wersja z jabłkami, ale ze śliwkami jest chyba jeszcze smaczniejsze, ja miałam pomieszane jabłka ze śliwkami i też było fajne :)
Wg mnie, można dać mniej budyniu, ale to już rzecz gustu i same wypróbujecie jak Wam lepiej smakuje :)
Smacznego :)
Dodam tylko, że przepis jest w okolicach 12 minuty i 7 sekundy, to dla bardziej niecierpliwych ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:48
przez iwon62510
Ja ostatnio robiłam ze śliwkami,a jabłko tylko malutkie na te śliwki pokroiłam...i zalałam budyniem,ale Olikk ma rację ...można dać mniej tego budyniu..

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:53
przez olikkk
Prawda Iwonko ?
W przepisie sugerują 1,5 litra mleka, ja myślę że litr powinien wystarczyć no i oczywiście odpowiednio mniej budyniu :)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:54
przez bulbinka536
Mam tylko śliwki
mam rozłożyć połówki śliwek ,jedną warstwę ?
Czyli ile mniej tego budyniu ? Bo robię teraz ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 21:56
przez iwon62510
Bulbi ja miałam kg śliwek..a budyniu możesz spokojnie dać o jeden mniej..

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:00
przez bulbinka536
Oliczku ,Iwonko :ymhug: :-*
Czyli 1 litr mleka i 3 budynie ,a śliwki równo rozłożę po połówkach ...a
moja blaszka jest tak akurat na szarlotkę Twoją Oliczku czyli chyba dobra co ?

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:05
przez olikkk
Bulbinko, chyba blaszka większa .... Tamta szarlotkę robiłam w najmniejszej formie.
Do tego ciasta też trzeba blaszkę wyższą , bo dużo tego jest ... więc na wszelki wypadek, żeby Ci ciasto nie wyleciało ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:07
przez bulbinka536
Oliczku dzięki ,hmmm...ciekawe czy mam taką :-?

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:47
przez bulbinka536
Chyba pomyślicie ,że mam fioła :p
ale te moje śliwy są duże i nie wiem mam ułożyć je ze skórką czy obrać ;) :ymblushing:

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:48
przez olikkk
Bulbiś ze skórką i skórka na spód, ale to wiesz ;)

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:49
przez iwon62510
Bulbi ze skórką i brzuszkami na spód... :)) :))

Re: Ciasto z jabłkami ( śliwkami ) i budyniem

PostNapisane: 30 paź 2013, o 22:57
przez Diara
Ale akcja :D