Strona 29 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lip 2016, o 22:17
przez karaya
Vika,
czym masz przykryty słoik?
Ja zawsze zakrywam tylko gazą.

Iwonko,
Dzięki za pomysł.
Pasteryzować tak normalnie- w garnku lub piekarniku, tak?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lip 2016, o 22:33
przez vika45
zakręcony zakrętką! tam wlany spiryt pod gazą by wywietrzał :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 08:25
przez karaya
No coś ty! :-o
Całe życie robię pod gazą!

Idę poczytać na ten temat. Czyżby czas zmienić nawyki?!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 10:25
przez maria
Dziewczynki tylko nie pijcie tych nalewek ,bo to się będzie działo =))

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 13:31
przez antonina_j
moja śp Babcia robiła nalewkę z lilii na szpirytusie
stało to pod szafką w ciemnej butelce po oranzadzie, a na jesien smarowala sobie tym nogi zeby ją rumatyzm nie łupał

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 16:30
przez Lena
Tosia a masz przepis na babciną naleweczkę na reumatyzm? ;)
Ja robię nalewki z wiśni, derenia ,żurawiny, pigwy , gruszki i czasami z tarniny (ta jest wyjątkowo "męska").
W tym roku na pewno dereń i pigwa. A propos pigwy... dwa dni temu wyciągnęłam ostatni słoiczek z sokiem z pigwy do herbatki zrobiony wg przepisy Diary. Diaruś na pewno i w tym roku zrobię trochę soczku :) :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 16:48
przez antonina_j
nie.. :( wtedy nie myslalam o tym miałam 5 lat
tu znalazłam opis, ktory mi sie zgadza
http://www.potrawyregionalne.pl/318,433 ... WE_18_.htm
tylko mojej babci było Paraskiewia, nie Alina

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 17:13
przez Lena
Dziękuję... a swoją drogą fajna strona z różnymi ciekawostkami, zaraz sobie poczytam :)

Twoja Babci miała ciekawe imię, niegdyś spotykane ponoć głównie na wschodzie @};-

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 lip 2016, o 17:21
przez antonina_j
babcia była ukrainką spode lwowa i ja jestem cwierc krwi ukrainką :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 lip 2016, o 12:02
przez karaya
Dziewczyny,
Ile ta nalewka musi stać w słoiku?
Kiedy przecedzać?

U mnie jeszcze stoi...

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 lip 2016, o 16:07
przez vika45
Ta wiśniowa??? długo.......3x 30 dni a potem leżakowanie :(

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lip 2016, o 07:29
przez ismena
U mnie w tym roku wino wiśniowe w gasiorku bulgocze ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lip 2016, o 07:36
przez ewikaa
A ja tradycyjnie zrobiłam wino w czarnej porzeczki :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lip 2016, o 20:56
przez olikkk
Będzicie miały co degustować w długie zimowe wieczory :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 sie 2016, o 23:04
przez iwon62510
Hello w wątku jedzeniowym ;)

Napiszę Wam przepis na moje ostatnio robione sałatki z ogórków,tj jedna jeszcze czeka na włożenie w słoiki,chyba jutro polecę do biedronki bo już mi się kończą :(( ..

Sałatka z ogórków po brazylijsku (nie wiem dlaczego taka nazwa) :-?

4 kg ogórków (pokroić w grube plastry nie obierać ze skóry)
1 seler korzeń (pokroić w słupki)
1/2 kg cebuli (pokroić w krążki)
3 papryki czerwone,ja dałam zółtą jest delikatniejsza (pokroić w słupki)
Te wszystkie warzywa wymieszać i zalać na dwie godziny
1 zalewą
9 szkl.wody,3/4 szkl.soli..później odcedzić...

Odcedzone warzywa w słoiki i zalać przegotowaną i wystudzoną
2 zalewą

6 szkl.wody
3,5 szkl.cukru
2,5 szkl. octu

Ostudzoną zalewą zalać i pasteryzować TYLKO 5 min od zagotowania...

SMACZNEGO!!!!

Sałatka kiszona

5 kg ogórków (mogą być duże) obrać i pokroić w plasterki
1 kg marchwi zetrzeć na jarzynowej tartce
4 cebule pokrojone w krążki
5-6 ząbków czosnku zgniecionych
3-4 baldachimy kopru
2-3 łyżki soli

Wszystko razem wymieszać ...zostawić na 24 godziny,póżniej w słoiki i zostawić do ukiszenia...
Jak ktoś chce żeby za bardzo nie były ukiszone można zapasteryzwać po kliku dniach...

SMACZNEGO :D :D :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 sie 2016, o 22:04
przez iwon62510
to znowu ja wrzucę Wam szybie ciasto do kawki z orkiszu i amarantusa

Ciasto z amarantusa i orkiszu
Składniki
750 ml śmietany 30%
500g serka mascarpone
3-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
3-5 łyżki cukru brązowego
70g orzechów włoskich lub nerkowca
40g amarantusa ekspandowanego ( można kupić w zielarskim sklepie)
70g ziaren orkiszu ekspandowanego ( j.w)
160g herbatników
łyżka masła
wiórki kokosowe
Wykonanie
Śmietanę schłodzoną,i serek ,cukier i kawę ubijamy na jednolitą masę,
dodajemy suche produkty mieszamy..
herbatniki wykładamy na spód tortownicy wcześnie posmarowanej masłem,dajemy połowę masy,następnie herbatniki i reszta masy..posypujemy prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów
i do lodówki na 24 godziny
Smacznego

Obrazek

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 sie 2016, o 22:31
przez iwon62510
Pierwsza porcja soku malinowego zrobiona... :D

Obrazek

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 sie 2016, o 17:33
przez dminicka
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/c ... francuskim

Zrobilam dzisiaj wlasnie te odmiane mielonego :) ale troche zmodyfikowalama, bo ziemniaki do tych pasztecikow zupelnie mi nie pasowaly. Zalowalam, ze nie mialam czerwonego barszczu, bo bardzo mi go tutaj brakowalo. Nastepnym razem bedzie barszcz+ paszteciki+ salata...
Robi sie łatwo , prosto i szybko-czyli tak jak lubie, bo nie jestem Gesslerową i do kuchni wchodze tylko, kiedy musze :))

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 sie 2016, o 17:59
przez vika45
Czy któraś z Was wie, gdzie można wysyłkowo zakupić dobrej jakości owoc derenia??/ w naszych stronach to nie rośnie :(

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 sie 2016, o 19:27
przez Lena
Od dwóch lat robię nalewkę wg tego przepisu. Jest mocna, ale fajna :) Dereń zamawiałam dwa razy na Allegro od różnych osób. Szukam dostawcy bliżej Gdańska, bo czasami owoce zanim dotrą są lekko "zaparzone". Wszystko zależy od gatunku derenia. Ja poznałam dwa gatunki owoców i uczciwie mówiąc wolę te większe :)

Dereniówka
1kg owoców derenia
0,5 l wódki 45%
1,0 l spirytusu 95%
5 łyżek stołowych suszonej czarnej jagody
0,5 kg cukru
1. Dojrzałe owoce umyć i osuszyć
2. Owoce ponakłuwać wykałaczką ( można metalowymi szpikulcami do nakłuwania mięsa)
3. Wsypać dereń do słoja
4. Dosypać 5 łyżek czarnej suszonej jagody
5. Zalać wódką i spirytusem
6. Odstawić w ciepłe miejsce na 1miesiąc

7. Po miesiącu dodać cukier i odstawić na dwa tygodnie.
8. Po upływie 2 tygodni rozlać do butelek i przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu.
9. Do użycia po 6 miesiącach.

Na zdrowie :D :D :D :D :D :D ;) =))