Strona 28 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 mar 2016, o 23:54
przez olikkk
Kolejna artystka kulinarna :D super :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 mar 2016, o 23:57
przez vika45
Zanim będę miała wnuki opanuję do perfekcjii :)) :)) Teraz tylko muszę pilnować żeby moje stare dziecko rano nie pożarło!!!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 kwi 2016, o 23:16
przez iwon62510
Zrobiłam taki na święta torcik.... :p

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 kwi 2016, o 23:24
przez olikkk
Iwonko Ty to jesteś artystka :-bd
Jakby tak Was z Viki wpuścić razem do kuchni, to strach się bać co byście tam wysmerfiły :-j

Biszkopt, który zawsze wychodzi :-)

PostNapisane: 13 maja 2016, o 23:07
przez olikkk
Iwonko dla Ciebie sprawdzony przepis na biszkopt, który stosuję z powodzeniem od lat :-)

Biszkopt

6 jajek
18 dkg cukru
15 dkg mąki ; ja mieszam pół na pół krupczatkę z tortową

Zasada jest taka, że na jedno jajko daje się 3dkg cukru i 2,5 dkg mąki , wg tych proporcji możesz sobie odpowiednio dobrać do porcji jaka Cię interesuje :-)

Ubijam pianę , jak jest już sztywna dodaję cukier , a jak już się ładnie lśni, dodaję po jednym żółtu.
Na koniec już drewnianą łyżką mieszam dodając po trochu wymieszane mąki.
I konic :-)
Na blachę ukladam papier do pieczenia i wylewam na nią ciasto.
Piekę na termoobiegu 15 - 20 minut w temp.180°C do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmuję i przykrywam blachę ściereczką, albo papierem do pieczenia, na to inna blaszka do pieczenia , albo odpowiedniej wielkości deska i odwracam blachę, żeby ciasto leżało do góry spodem, wtedy nie opada i jest równe :-)
Od razu zdejmuję z niego papier.
Wystudzony biszkop kroję przy pomocy nici, wtedy są ładnie równo przekrojone :-)

Powodzenia Iwonko :-bd i smacznego :-*

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 14 maja 2016, o 11:40
przez iwon62510
Olikku dziękuję za przepis... :-* :-* :-* biszkopt superowy pięknie wyrósł i co najważniejsze nie oklapł :p

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 14 maja 2016, o 21:46
przez vika45
Znalazłam, po niedzieli próbuję!!!
Ogórki małosolne robione na sucho wczoraj dziś już as gotowe do jedzenia
1 kg ogórków, kawałek chrzanu, liść chrzanu, liść wiśni,koper, kilka ziaren gorczycy, 2-3 ząbki pokrojonego czosnku, 1 łyżka soli. Ogórki z odciętymi końcówkami włożyć do torebki na mrożonki dodać pozostałe składniki, posypać sola. Woreczek dobrze zawiązać, wstawić do lodówki na 4 godz. Następnie postawić woreczek z ogórkami w temp. Pokojowej na 20-24 godz. Są pyszne i zachowują zielony kolor

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 maja 2016, o 11:37
przez maria
Viki nie słyszałam nigdy o takim przepisie a ogórki małosolne bardzo lubię więc w poniedziałek jadę po ogórki i próbuję :-o

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 maja 2016, o 13:12
przez olikkk
Viki odkrywa różne ciekawe sposoby na radzenie sobie w sprawach kulinarnych :-bd
Można Cię uznać za neszego eksperata :D
Szkoda, że Bulbinka już do nas nie zagląda :-( ona też nas trochę poduczyła :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 maja 2016, o 14:15
przez olikkk
Obiecałam przepisy na moje urodzinowe potrawy i ciasta, więc proszę bardzo ;)

1. Pleśniak - przepisów tysiąc ale ja wybrałam ten

http://durszlak.pl/przepis/plesniak--107?c=tag&t=plesniak-z-budyniem

W miejsce powideł śliwkowych dodałam jeszcze jabłkowe i drobno pokorojony ananas z puszki.
Pierwszą warstwę rozłożyłam na blachę zwyczajnie bez chłodzenia i ścierania na tarce.

2. Rolada z bitą śmietaną

http://gotujaca-bagatelka.blogspot.com/2012/04/rolada-biszkoptowa-z-bita-smietana.html

Przepis na biszkopt wykorzystałam swój , który jest tu , kilka postów wcześniej

http://syrenki.net/viewtopic.php?f=18&t=15&p=66597#p66549

a ścieraczka na którą wykładałam biszkopt była wilgotna.
Zwinełam biszkopt w rulon razem ze ścierką, a dalej jak w przepisie ;)

3. Krówka

http://ooomnomnomnom.blogspot.com/2013/11/krowka-pyszne-karmelowe-ciasto-z-kremem.html

Niestety zbyt krótko rozgrzewałam karmel i ciasto nie było takie ciemne jak na widocznym obrazku :-(
Migdały podprażyłam, bo są wtedy smaczniejsze :-)

4. Rolada szpinakowa

http://asia-white-kitchen.blogspot.com/ ... akowa.html

Ponieważ mąż nie lubi ryb , zamiast wędzonego łososia dodałam suszone pomidory w zalewie i miałam dodać dla koloru paprykę czerwoną i żółtą, ale zapomniałam :kolobok_dash2:

DSC05401.JPG


5. Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem w której nic nie zmieniłam :p

http://durszlak.pl/przepis/salatka-warstwowa-z-brokulem-i-slonecznikiem?c=tag&t=salatka-warstwowa-z-brokulami

3. Pieczarki faszerowane mięsem

http://www.uwielbiamgotowac.com/2012/04/pieczarki-faszerowane-miesem-i-serem.html#.VzhlI-owjML

Ponieważ zdjęcie które zobaczyłam nie było zachęcające, postanowiłam coś z tym zrobić , żeby było smaczniej i ładniej :p
Wykombinowałam, że trzeba te pieczarki czymś przykryć i zrobiłam tak :
Wzięłam ananas z puszki, przycięłam wielkość krążków, do wielkości moich pieczarek i każdą przykryłam ananasem.
W takiej wersji piekłam , a kilka minut przez wyłączeniem piekarnika, każdą pieczarkę przykryłam krążkiem żółtego sera, zaś na środek położyłam przekrojone na pół maleńkie pomidorki w kolorach czerwonym i pomarańczowym, albo oliwkę z papryką w środku. Tak więc miałam pieczarki w trzech kolorowych wersjach :D
Nie były już takie bure jak te w oryginale ;)
Ananas, ser i dodane ozdobniki dodały nie tylko uroku, ale też soczystości i ciekawego smaku :-)
Bardzo polecam taką wersję :-bd

Ścinki z ananasa, które mi zostały, wykorzystałam do pleśniaka :-)

DSC05402.JPG

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 maja 2016, o 18:11
przez maria
Oliczku prawdziwy mistrz kuchni z Ciebie powinnaś się zapisać do master szefa :D :x

Koperty z pieczarkami

PostNapisane: 17 maja 2016, o 15:50
przez olikkk
Marysiu bez przesady, zwykle jestem monotematyczna w kuchni :p
Ale jeszcze się pochwalę, że wczoraj zrobiłam coś nowego na obiad z ciasta francuskiego , które po raz pierwszy zakupiłam :ymblushing:
Zostało mi od soboty sporo farszu z pieczarek, wobec tego zrobiłam koperty z pieczarkami :-)
Bardzo szybko i smacznie, więc polecam :-)


http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/francuskie-koperty-z-serem-i-pieczarkami-2

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 cze 2016, o 16:25
przez vika45
2016-06-01 15.06.28.jpg

zrobiłam, są super. Wczoraj zrobione dzisiaj będą zjedzone :D Super sposób robienia na wyjeździe :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 14 cze 2016, o 22:22
przez iwon62510
Mój sok z kwiatu czarnego bzu,zapach i aromat rewelacja,może być do herbatki na chłodne dni,ale i do polania lodów latem

Jest też pierwsza tura nalewek ... :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2016, o 12:26
przez karaya
[quote="vika45"]
Ogórki małosolne robione na sucho
[quote]

Właśnie się robią :).

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 cze 2016, o 13:11
przez Alicja
Pasztet z czerwonej soczewicy.

Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i od razu sie zakochałam.
Dlatego też spiesznie sie z Wami dzielę przepisem:

Składniki:
250 gram soczewicy czerwonej
4 spore marchewki
3 ząbki czosnku
2 cebule
3 jajka
2 łyzki dowolnych otrębów
1 łyzka płatków owsianych
pół pęczka natki pietruszki

sól- 1 łyzeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
curry 1 łyzeczka
bazylia 1 łyzeczka
oregano 1 łyzeczka
papryka słodka 1 łyzeczka
papryka chili - według uznania, ja dałam na czublu łyzeczki
papryka słodka-wedzona - pół łyzeczki ( to chyba ta papryka daje taki super smak)
2 łyzki oleju

Sposób wykonania
Soczewice zalewamy goracą wodą i dodajemy łyzeczkę soli. ( mozna dodać 1 listek laurowy; 1 część soczewicy, dwie czesci wody), gotukjemy na malym ogniu aż soczewica wchłonie wodę i się rpozpadnie ( ok. 15 minut)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchewke obieramy i scieramy na grubych jarzynowych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, jak sie lekko zaszkli dodajemy marchewkę, mieszamy i podduszamy, na koniec wrzucamy czosnek i przyprawy, cały cas mieszamy i dusimy do miękkosci na małym ogniu.

warzywa z przyprawami dodajemy do soczewicy, mieszamy i czekamy az wystygnie.

Nastepnie dopdajemy otreby i płatki, wbijamy 3 jaja i mieszamy. ( Można oczywiscie dodać najpierw żółtka, a białka ubić.

Do wysmarowanej keksówki przekładamy nasza masę i [pieczemy 40-50 minut w temp. 180 stopni ( ja piekłam na termoobiegu.

Smacznego :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lip 2016, o 15:13
przez Lena
Viki pytała mnie o mój przepis na nalewkę z wiśni. Może ktoś jeszcze będzie chciał zrobić dlatego wklejam przepis. :)

Nalewka z wiśni ;)

3 kg wiśni
1 litr spirytusu
1,5 litra wódki
1 kg cukru (lub trochę więcej gdy owoce są kwaśne )

1. Dokładnie umyć owoce.
2. Wydrylować wiśnie, ale zostawić jedną garść wiśni z pestkami.
3. Wiśnie ( wydrylowane i te z pestkami) przełożyć do słoika i zalać spirytusem. Słój zakręcić.
4. Przez kilka kolejnych dni potrząsnąć słojem. Należy też odkręcać słój i ponownie zakręcać.
5. Zostawić na 30 dni.
6. Po upływie tego czasu, uzyskany płyn zlać do drugiego słoja a pozostałe w słoju wiśnie zalać 1,5 litra wódki.
7. Odstawić na kolejne 30 dni, pamiętając o potrząsaniu słojem.
8. Po tym czasie uzyskany płyn (zalane wiśnie wódką) połączyć w drugim słoju z pierwszym płynem (wiśnie zalane spirytusem ).
9. Owoce zasypać cukrem i dobrze wymieszać , aby cukier dobrze połączył się z owocami.
10. Odstawić na 30 dni
11. Uzyskany sok połączyć ( najlepiej przez sitko) z wcześniej zmieszanymi płynami w drugim słoju.
12. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące w chłodne miejsce ( Ale kto wytrzyma tak długo ??????) =)) =)) =))

NA ZDROWIE !!! :D :D :D :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lip 2016, o 21:14
przez karaya
A co robicie z owocami po zlaniu nalewki?

Ja właśnie zlałam sok z malin, a pozostałe wytłoczyny zalałam wódką i spirytusem.

Czy można jakoś wykorzystać tę "paćkę" z malin po zlaniu nalewki?

A może przełożyć do słoika i zimą dodawać do herbaty?
Tylko jak przechowywać?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lip 2016, o 21:25
przez vika45
2016-07-08 21.20.06.jpg


Już się robi naleweczka :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 8 lip 2016, o 21:56
przez iwon62510
karaya można te odsączone maliny przełożyć w słoiczek,zasypać łyżką cukru i za pasteryzować,a zimą jak znalazł do herbatki :)