Strona 3 z 62

Sałatka z ogórków w sosie pomidorowym

PostNapisane: 23 sie 2013, o 22:49
przez olikkk
3 kg ogórków ze skórką pokrojonych w plasterki
0,5 kg cebuli pokrojonej w plasterki
2 łyżki soli do przetworów
Wszystko wymieszać i odstawić na 3 godziny, następnie odlać z nich wodę.
Zalewa:
2 szklanki cukru
0,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki oliwy
razem zagotować, na koniec dodać 2 słoiczki 200g przecieru pomidorowego i ponownie zagotować.
Zalewę połączyć z ogórkami i gotować od czasu do czasu mieszając ok pół godziny.
Gorące wkładać do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do górny dnem bez pasteryzowania.
Ja przed włożeniem ogórków, słoiczki wyparzam.
Z tej ilości ogórków wychodzi ok 13 słoiczków po dżemie.
Smacznego :)

Nalewka z aronii

PostNapisane: 25 sie 2013, o 12:28
przez cios
nalewka z aronii:
1,5 kg aronii( ja zwykle daję więcej, bo kobiałka to jakieś 2,20\
1 l spirytusu
1 laska wanilii
10 goździków kawałek cynamonu
około 1 kg cukru
Połączyć wszystkie składniki w słoju i zostawić na około 4 tygodnie. Po tym czasie zlać do butelek. Powinno leżakować około 6 miesięcy ale u mnie nie ma na to szans. :))
ja to jeszcze tak robię, że najpierw łączę aronię z cukrem i mieszam tym słojem( mąż znaczy się miesza), żeby puściła sok, a za trzy, cztery dni dodaję spirytus. Jednak wszystkie przepisy mówią, żeby to robic od razu tzn łączyć składniki

Re: Nalewka z aronii

PostNapisane: 25 sie 2013, o 13:03
przez ismena
Ciosku a wody się nie daje? Sam spirytus i sok, który aronia puści wystarczy? To strasznie mocne musi być.

A czy z jeżyn też można zrobić? Robiła któraś?

Re: Nalewka z aronii

PostNapisane: 25 sie 2013, o 13:08
przez cios
no właśnie mocna jest.................... ;;)

Re: Nalewka z aronii

PostNapisane: 25 sie 2013, o 13:46
przez iwon62510
Ismenko ja z jerzyn nie robiłam,ale myślę ze jak ze wszystkimi owocami można zrobić..jak nalewka jest za mocna to ja gotuję syrop cukrowy na litr nalewki -1/4 l wody i 1/4 kg cukru,bo zagotowaniu i zebraniu szumowin,studzę i dolewam do nalewki.

Kołacz z serem ( makiem, owocami z czym kto lubi )

PostNapisane: 29 sie 2013, o 09:37
przez 0agnieszka1982
Kołacz z serem ( makiem, owocami z czym kto lubi ) :):
1kg mąki
25dkg tłuszczu (roztopiona margaryna, masło)
15dkg cukru
8dkg drożdży
1 całe jajko i 6 żółtek
1/2 l mleka
1 1/2 łyżeczki soli
Drożdże wkruszyć do podgrzanego mleka dodać ze 3 łyżki cukru zostawić do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu połączyć z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia.
SER:
1kg sera
30dkg cukru
20dkg masła
4 żółtka
sól
piana na koniec z białek
Masło,cukier,żółtka utrzeć, dodawać ser zmielony,na koniec pianę z białek z odrobiną soli.Można dodać bakalie.
trochę ciasta rozwałkować wyłożyć na blaszkę, na górę ser na to ciasto i posypka, lub ciasto-owoce i posypka :) Jak kto lubi :)
POSYPKA:
ile masła tyle cukru pudru i mąki :)
Mam nadzieję,że nie jest zbyt zagmatwane :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 wrz 2013, o 22:42
przez iwon62510
Moja produkcja soczku... :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 08:32
przez bulbinka536
Iwonko ummmm...aż ślinka cieknie :)

SAŁATKA ryżu i wędzonego kurczaka

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:42
przez bulbinka536
SAŁATKA

1 woreczek ugotowanego ryżu
1 papryka czerwona w kostkę
1 papryka żółta w kostkę
2 udka wędzone (obrać i pokroić na cząstki) może być filet z kurczaka wędzony )
Koperek
2 łyżki stołowe majonezu
pieprz ,sól do smaku

Re: SAŁATKA ryżu i wędzonego kurczaka

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:44
przez iwon62510
Bulbi przepis apetyczny,a jaki szybki napewno wypróbuję :)

Sałatka z zupek

PostNapisane: 7 wrz 2013, o 21:56
przez bulbinka536
Sałatka z zupek
2 zupki z Amino ,,ROSÓŁ '' pognieść i wsypać wszystko (makaron plus proszek ) do dużej miski
następnie wszystko pokrojone w kostkę -
- ogórek zielony
-ogórek konserwowy
-pomidory
-rzodkiewka
-kukurydza
-szczypior lub zielona cebulka
-koper
2 łyżki stołowe majonezu ,żadnych innych przypraw nie dajemy
Wymieszać i odstawić na pół godzinki aby makaron napęczniał ,zmiękł .
Powyższe warzywka dodajemy wg własnego uznania.
Super ta sałatka nadaje się na imprezy grillowe ,świetnie pasuje do mięs :)

Panszkraut inaczej ciapkapusta

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 13:29
przez bulbinka536
Zacznę od tego ,że wszystko gotuje się osobno .
Ziemniaki jak do obiadu osolone ,kapustę też gotujemy jak zwykle z liściem laurowym i z zielem angielskim .
Spróbuje podać proporcje ,chociaż ja zawsze na oko ;)

Panszkraut inaczej ciapkapusta

1 kg ziemniaków ugotowane (pogniecione )
60 dag kapusty kiszonej ugotowanej ,odciśniętej ,pokrojonej
1 cebulka pokrojona w kosteczkę
sól,pieprz odrobiona magii w płynie wszystko według własnego smaku .
Wszystko razem póki gorące wymieszać bardzo dokładnie .
Taka wersja super pasuje do żeberek z sosem .
Jednak Panszkraut podaję również z kaszanką czy kotletem mielonym ,wówczas do Panszkrautu przesmażam jeszcze boczek pokrojony w
kostkę i wlewam wraz z tłuszczem dokładnie wszystko mieszając .

Obrazek

Obrazek

Re: Panszkraut inaczej ciapkapusta

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 15:00
przez ismena
Kurcze, ale na takim jedzeniu to raczej schudnąć się nie da :(( :(( :((

A tak smacznie wygląda, i smakuje też , jestem głodna :(( :(( :(( :(( :(( :((

Babka cytrynowa

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 16:12
przez olikkk
Bulbinko obiecana

babka cytrynowa ;)

Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
20 dkg rozpuszczonej margaryny ( lub masło, albo pół na pół ) oczywiście z masłem najlepsza ;)
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z całej cytryny
odrobina olejku śmietankowego

Babkę powinno się robić na parze, co w mojej wersji wygląda tak, że do garnka z wrzątkiem ( bezpiecznie robić to w zlewie ;) )
wkładam mniejszy garnek, w którym umieszczam cukier i jajka, ubijam robotem, następnie dodaję rozpuszczona margarynę i na koniec mąkę z proszkiem.
Teraz wystarczy dodać sok z cytryny i olejek.
Wlać do jakiejkolwiek nie za dużej formy, ja lubię w keksówce :)

Do piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni i ok 30 - 40 minut wystarczy. Jak nie klei się do patyczka, to gotowe i można jeść :D
Szybko, smacznie i tanio , więc polecam :x

U mnie najczęściej pęka przez środek, ale to nic nie szkodzi ;)

Babka z majonezem

PostNapisane: 15 wrz 2013, o 16:27
przez olikkk
Ponieważ lubię robić ciasta szybkie, to mam jeszcze jeden fajny przepis na

babkę z majonezem :)

1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 jajek
5 łyżek majonezu
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białko należy ubić, dodać cukier i do ubitej masy kolejno na zmianę dodawać żółtko i łyżkę majonezu.
Mąki razem wymieszać z proszkiem i powoli dosypywać do masy.

Piec ok 45 minut w termoobiegu w temp. 180 stopni, jak patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
Forma - też keksówka
Można polać lukrem.

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
0,5 cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wymieszać i polać ciasto. Jeszcze mokry lukier posypać kandyzowaną skórą pomarańczową, albo pokrojonymi drobno suszonymi morelami.

Smacznego :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 wrz 2013, o 11:09
przez Lori_41
Jak tu myśleć dziewczyny o odchudzaniu , tudzież o utrzymaniu choć istniejącego(choć coraz mniej zadawalającego ) stanu rzeczy - skoro tu takie wypróbowane dobroci!!! :-o :D

CIASTO BOUNTY

PostNapisane: 29 wrz 2013, o 17:50
przez xxxgosienka43xxx
CIASTO BOUNTY

ciasto : 5 jajek
3/4 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem : 3 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy
1/2 szkl. cukru
30 dag. wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy
20 dag masła

Polewa czekoladowa - ja używam gotowej , takiej co się wkłada w opakowaniu do gorącej wody żeby się rozpuściła - polewa ma być czekoladowa ( nie mleczna )


Przygotować ciasto : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier a potem dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko wymieszać łyżką . Wlać ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy np. tortownica o śr. 26 cm , ale ja robiłam w prostokątnej takiej 24/36 cm. Piec w 180 st. -30 min.

Przygotować krem : 2 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu stale mieszając przez 20 min. Dodać masło i mieszać aż się rozpuści . Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej . Mieszając zagotować i odstawić .
Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kokosową , jak ostygnie polać polewą czekoladową . Zimne ciasto włożyć do lodówki .


Smacznego ........mniam

Lazania z cukinii i mielonego mięsa

PostNapisane: 2 paź 2013, o 21:01
przez vika45

Lazania z cukinii i mielonego mięsa

PostNapisane: 2 paź 2013, o 21:48
przez bulbinka536
Vikuś dzięki brzmi smakowicie :) może zrobię w sobotę :)

Lazania z cukinii i mielonego mięsa

PostNapisane: 3 paź 2013, o 21:57
przez basia65
Ja także zrobię w sobotę :)