Tarta z warzywami
Napisane: 24 maja 2013, o 19:25
Tarta z warzywami
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50 -60 g wody
Odrobina soli
Zagniatamy ciasto, albo odwala to za nas malakser
Wierzch tarty
2-3 papryki
Seler naciowy ( u mnie dzisiaj brokuły)
1 -2 cebule
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 jaja
2/3 szkl kremówki
Sól, pieprz
Ser żółty
Ser typu feta
Ciastem, które powinno być schłodzone wylepiamy formę do tarty (25-29 cm) i podpiekamy do złotego koloru. Ciasto trzeba delikatnie podziurkować widelcem, żeby się nie zrobiły bąble.
Warzywa trzeba pokroic i podsmażyć na maśle, aż będą szkliste, ale jędrne. Brokuły można lekko podgotować- jakieś 4 minutki.
Warzywa układamy na podpieczony spód tarty, posypujemy serem żółtym.
Przygotowujemy sos. Kremówkę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jaja, dodajemy pokruszoną fetę. Zalewamy warzywa.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto
250 g mąki
125 g masła
1 żółtko
50 -60 g wody
Odrobina soli
Zagniatamy ciasto, albo odwala to za nas malakser
Wierzch tarty
2-3 papryki
Seler naciowy ( u mnie dzisiaj brokuły)
1 -2 cebule
3 łyżki masła
1 łyżka mąki
2 jaja
2/3 szkl kremówki
Sól, pieprz
Ser żółty
Ser typu feta
Ciastem, które powinno być schłodzone wylepiamy formę do tarty (25-29 cm) i podpiekamy do złotego koloru. Ciasto trzeba delikatnie podziurkować widelcem, żeby się nie zrobiły bąble.
Warzywa trzeba pokroic i podsmażyć na maśle, aż będą szkliste, ale jędrne. Brokuły można lekko podgotować- jakieś 4 minutki.
Warzywa układamy na podpieczony spód tarty, posypujemy serem żółtym.
Przygotowujemy sos. Kremówkę mieszamy z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jaja, dodajemy pokruszoną fetę. Zalewamy warzywa.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.