Strona 61 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 cze 2023, o 13:34
przez vika45
Pomieszajcie truskawki z rabarbarem. Dopiero pychota.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 6 lip 2023, o 09:17
przez olikkk
Sok z mięty
Robię co roku, bo jest pyszny, zdrowy i ma w naszej rodzinie sporo chętnych ;)

Garść mięty (ok 30 gałązek 25-30cm)
Dwa litry wody i 20g kwasku cytrynowego zagotować, włożyć do wrzątku miętę na conajmniej 12 godzin.
Po tym czasie odcedzić miętę, dodać 1 kg cukru i ponownie zagotować do rozpuszczenia cukru.
Gorące wlewać do wyparzonych słoiczków.
Nie trzeba pasteryzować.
Odwrócić słoiczki wieczkiem do dołu i zostawić do wystygnięcia.
Gotowe :x Smaczne i zdrowe - polecam :-bd
Świetnie się sprawdza zarówno do gorącej herbaty jak i do zimnych napojów i drinków :x

Robię każdego roku na początku i na końcu lata w sporych ilościach ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 6 lip 2023, o 14:25
przez ASAJ75
Wypróbuję, na koniec sezonu mam mnóstwo mięty👍

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 paź 2023, o 08:51
przez Stynka
Czas na kiszenie kapusty :x Zamówiona i dzisiaj mąż ma przywieźć :) Słoiki umyte czekają!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 paź 2023, o 09:10
przez eli-50
A ja mam sporo dyń. Wczoraj pierwsza, największa poszła pod nóż ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 5 paź 2023, o 23:03
przez vika45
Stynko, wsadziłam w szło ponad 10 kg. Właśnie buzuje w kuchni i śmierdzi w chałupie…

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 6 paź 2023, o 09:24
przez olikkk
Kapusta kiszona jeszcze nie (zwłaszcza w takich ilościach :-o ) ale powidła, kompoty, soczki i naleweczki to i owszem, robi się :kolobok_wink:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 paź 2023, o 10:51
przez Szklanka
Dziewczynki, dobrze, że rozprawiacie o kiszonej kapuście. Nigdy się do niej nie przymierzałam. Ale podczas porządków na działce znalazłam przepiękny kamionkowy gar, chyba 10 litrowy. Sprawdziłam już, że nie cieknie. I tak się zastanawiam nad kapustą w nim. Czy jak się ukisi to trzeba przekładać do słoików, czy może zostać w takim kamionku, a jeśli tak to w jakiej temperaturze potem trzymać?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 paź 2023, o 17:59
przez olikkk
Pamiętam że u moich dziadków kapusta stała w beczułkach na strychu, gdzie było bardzo zimno :-ss

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 16 paź 2023, o 19:47
przez ASAJ75
Ja mam 5litrowy gar. Kupuję tzw kamienną głowę, marchew, sól i kminek i jak się ukisi to do słoika i lodówki. Dwie główki naraz maxymalnie. Narobiłaś apetytu, jutro rynek u nas, kupię i zrobię…

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 paź 2023, o 21:36
przez vika45
Moja kapusta mieszka w słoikach w kartonie na balkonie.otulona gazetami i kocykiem.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 paź 2023, o 13:32
przez ASAJ75
Eli specjalnie dla Ciebie( tylko czy dzieci lubią ryby?)

Łososia filet ze skórą kroję na porcje i każdą układam na folii aluminiowej . Solę, pieprzę,kilka kropel cytryny, na to pokrojone w piórka marchew i por, odrobinę masła w kawałku na wierzch( w wersji fit kilka kropel oliwy), zawijam folią w cukierek i na 20 minut do piekarnika 190 stopni. Do tego gotowane ziemniaki, które polewam zimnym sosem zrobionym z jogurtu, pieprzu, soli i dwóch łyżeczek takiego roślinnego różowego kawioru, który jest w ikei do kupienia. Plus surówka ze świeżej kapusty z natką. Pycha. Goście wcinają.

Druga opcja do podawania z gotowanym ryżem- łosoś w całości też w folii, który nacieram marynatą zrobioną z oliwy, startego czosnku, świeżego imbiru, łyżki miodu, paru łyżek sosu sojowego, pieprzu, białego sezamu i pieprzu oraz soli. Obstawiam do lodówki na dwie godziny. Piekę pół godziny zawinięte w folię, na koniec ciut ją rozchylam. Do tego podaję kapustę pak choi do kupienia w lidlu, którą nacieram czosnkiem i skrapiam sosem sojowym i na 3 minuty na suchej patelni opiekam.

Pierś z indyka w rękawie- solę, pieprzę, układam na to 3/4 kostki masła i piekę w zależności jak duża piwrś- rozpływa się w ustach a potem i do chlebka pycha.

A kurczak- to po prostu rozsypuję kilo soli na dnie naczynia żaroodpornego, całego kurczaka niczym nieprzyprawionego układam na tej soli i piekę 190 stopni z grzałką od góry, po pół godzinie obracam i znów piekę pół godziny, i na koniec znów go obracam na kwadrans i przypiekam w 220( moi lubią suchego, a nie soczystego). Do tego buraczki, pure z batata i robi się prawie wykwintnie.

Smacznego!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 paź 2023, o 14:52
przez Anita71
Kawior jedzenie w Ikei?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 paź 2023, o 16:18
przez olikkk
Oj to dość ekskluzywne potrawy ;)
Moje są dość prozaiczne x_x
Tu talentu nie posiadam :kolobok_wacko2:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 paź 2023, o 21:33
przez eli-50
ASAJ bardzo dziękuję @};- :)
Filet z indyka podobnie robiłam. Tylko dałam przyprawy do indyka i piekłam w naczyniu żaroodpornym. Był super.
Najmłodszy za rybami nie przepada. Ale może innym by posmakowało. Tylko byłby chyba kłopot z niektórymi składnikami. Pure oprócz ziemniaczanych robiłam kalafiorowo-brokułowe. Z batata spróbuję. A przepis na kurczaka zaskakujący. Tylko sama sól...ciekawe ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 paź 2023, o 00:32
przez ASAJ75
Anita71 napisał(a):Kawior jedzenie w Ikei?


To nie jest prawdziwy kawior- tylko z alg, nie jest drogi.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 paź 2023, o 21:36
przez Stynka
Pierś z indyka w rękawie pycha :-! Dorzuciłam jeszcze do rękawa pieczarki. Niestety dałam za mało masła i musiałam do szarych klusek (zrobionych przez męża!) dorobić sosu.
Mamy jeszcze na obiad na jutro :kolobok_yu:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 sty 2024, o 22:35
przez Stynka
Co dobrego pieczecie, gotujecie na Trzech Króli?
To będą 2 dni świąteczne ;)
Ps.
Może pierś z indyka w rękawie??? Dawno u nas nie było ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 sty 2024, o 10:14
przez olikkk
Zdecydowanie wolę udziec z indyka w rękawie :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 4 sty 2024, o 12:33
przez Stynka
Hmmm... pierś w lodówce, udziec w zamrażarce, a w rękawie... pustki ;) :D
Należy sprawę przemyśleć :kolobok_yes: