Strona 60 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 mar 2023, o 23:48
przez Gonia
Chlebek bananowy

Składniki:
3,4 dojrzałe banany,
75g masła,
1 jajko
1 z lekkim czubem łyżeczka sody oczyszczonej,
1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
Wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi/zblendowanymi bananami.
Lekko roztrzepać widelcem jajko.
Dodać mąkę z sodą, wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 50-60 min. w temp. 170 stopni.

Do ciasta często dorzucam śmieci (np. migdały, żurawinę, rodzynki, orzechy, czekoladę gorzką).

Smacznego :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 mar 2023, o 18:53
przez Marzena17
Brzmi apetycznie :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 mar 2023, o 20:04
przez eli-50
Ooo już się kiedyś do niego przymierzałam, ale w końcu się przymierzę , skoro polecasz ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 mar 2023, o 21:00
przez Gonia
Bardzo lubię, szczególnie kiedy jest jeszcze ciepły :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 mar 2023, o 10:52
przez ASAJ75
Polecam sos kaparowy do ryby.
Rybę trzeba zrobić jak kto lubi- na parze, w piekarniku, usmażyć. Ja tylko łososia jestem w stanie zjeść na parze, wszystkie inne ryby mi nie smakują. W większości piekę w folii aluminiowej z warzywami jakie mam pod ręką. Ale teraz miałam dorsza i go po prostu usmażyłam.
Do tego ziemniaczki tłuczone i sos do rybki.
Pół słoiczka małych kaparów, kilka dużych kaparów przeciętych na cztery, pół małego pojemniczka kremówki, sól, pieprz, pół cebulki, trochę masła.
Cebulę udusić na maśle, dodać kapary ( odsączone oczywiśćie) zalać śmietanką, ciut popieprzyć i na małym ogniu trzymać tak długo, żeby była fajna gęstość sosu. Można posolić, ale kapary w ogóle są słone. Na koniec dodać kilka kropel cytryny. W przepisie była jeszcze natka ale ja nie dodałam. Mdława rybka w tym sosie bardzo zyskała. Miałam jeszcze do tego brokuły gotowane na parze.
To porcja na sos dla 3 osób max.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 mar 2023, o 16:21
przez Gonia
Dziękuję Asaj, będę próbować :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 mar 2023, o 20:52
przez Stynka
Wczoraj byliśmy na zakupach rybnych ;) Usmażyłam patroszone śledzie i płaty śledziowe i dałam do zalewy octowej. Dzisiaj mieliśmy rybną ucztę :x
Zalewa: 1 szklanka octu na 3 szklanki wody, łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Oparzona cebula pokrojona w krążki, ziele angielskie, listki laurowe i ...pychotka :) Dałam po porcji mamie i sąsiadce (słomiana wdowa, bo sąsiad na wyjeździe rehabilitacyjnym). Wszyscy zadowoleni :) :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 mar 2023, o 20:30
przez Marzena17
Stynka coś z ta solą...może cukier? Napisz, bo fajny przepis. Długa trzymasz w tej zalewie śledziki? :ymhug:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 mar 2023, o 20:33
przez Marzena17
Co to jest oparzona cebula? ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 27 mar 2023, o 20:58
przez ASAJ75
Przelana wrzątkiem żeby straciła goryczkę na pewno

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 mar 2023, o 09:36
przez Stynka
Poprawiłam sól/cukier,
Cebulę przelewam wrzątkiem.
Właściwie następnego dnia jest do jedzenia, a w lodówce można trzymać kilka dni (jeśli ma być na dłużej, to lepiej przełożyć do słoika i zakręcić).
To nie koniecznie muszą być śledzie czy płaty śledziowe, bo właściwie każda ryba/filet w kawałkach.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 mar 2023, o 09:45
przez olikkk
Stynka napisał(a):Wczoraj byliśmy na zakupach rybnych ;) Usmażyłam patroszone śledzie i płaty śledziowe i dałam do zalewy octowej. Dzisiaj mieliśmy rybną ucztę :x
Zalewa: 1 szklanka octu na 3 szklanki wody, łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru. Oparzona cebula pokrojona w krążki, ziele angielskie, listki laurowe i ...pychotka :) Dałam po porcji mamie i sąsiadce (słomiana wdowa, bo sąsiad na wyjeździe rehabilitacyjnym). Wszyscy zadowoleni :) :kolobok_yes:


Też takie robię, zwykle po wigilii, bo robię rybę z zapasem a potem resztę dodaje do takiej zalewy i pychota :-bd

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 kwi 2023, o 17:01
przez Marzena17
Dziękuję :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 14 cze 2023, o 08:18
przez ASAJ75
Robicie sok z kwiatów czarnego bzu? Ja od lat , gdy po raz pierwszy spróbowałam go w Szwecji. Boski do herbaty zimą, do drinków, letniej lemoniady. Mam w tym roku 20 półlitrowych butelek.
50 dużych i mocno rozkwitniętych kwiatów z miejsca dalekiego od dróg z samochodami
2 l wody
2 kg cukru, daje trochę mniej, ale musi ten cukier być bo inaczej zachodzi pleśnią mimo pasteryzowana
30 g kwasku
3 cytryny

Kwiaty przekładać w dużym naczyniu plastrami cytryny, zrobić syrop z wody, cukru i kwasku i jeszcze bardzo horącym zalać kwiaty. Odstawić w chłodnym na 5 dni, patrzeć często czy nie robi się na wierzchu pleśń, jak tak, od razu to usuwać.
Po 5 dniach zlać przez gazę do słoiczków ( będą tam i robaczki i inne listki, nie przejmować się tym), spasteryzować i smacznego.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 cze 2023, o 11:22
przez eli-50
Aktualnie zachwycam się zapachem suszących się truskawek i kwiatów czarnego bzu ;;) . Staram się unikać cukru, więc suszę. Ten susz równie dobrze można użyć do wielu celów np. herbaty ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 cze 2023, o 14:47
przez ASAJ75
O, a w suszarce, czy na wolnym powietrzu? Ile to zajmuje czasu? I w czym przechować? Pytam o kwiaty. Truskawki mrożę. Na razie czekam aż stanieją…

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 cze 2023, o 17:18
przez eli-50
W suszarce zioła, kwiaty suszę ok. 4 godz. w temp. 40 st. Przekładam do słoja lub do papierowej torebki.
Owoce wymagają wyższej temperatury i dłuższego czasu.
Truskawki dostałam od znajomej ze wsi. Suszą się już drugi dzień.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 cze 2023, o 16:07
przez Stynka
Właśnie piekę ciasto wg przepisu Viki- ucierane z truskawkami. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie ;) :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 cze 2023, o 17:37
przez ASAJ75
Ech Stynka - kusisz- nie jem słodyczy, a ostatnio tak mi się chce…
Pojadłem arbuza , ale mam takiego smaka na maślane ciastko, albo choć truskawki pod kruszonką…
Muszę czymś głowę zająć by o tym nie myśleć…

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 17 cze 2023, o 18:51
przez Stynka
Asaj,
upiekłam głównie dla mamy ;) Uwielbia codziennie jeść ciasto do kawy i ... zaskoczę ją jutro. Rzadko piekę, bo mam tylko gazowy piekarnik i się "spieka". Na szczęście nie jestem za słodkim... oprócz czekolady ;)
Ps.
Ciasto jest ok, sąsiadka chciała ... natychmiast jak poczuła :D