Strona 57 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 paź 2022, o 11:39
przez olikkk
Ja pasteryzuję w piekarniku, bo tak sprawniej :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 paź 2022, o 12:56
przez ASAJ75
Mi się z piekarnika wszystko otwiera i cieknie. Coś robię źle. W tradycyjnym garnku wszystko trzyma na mur beton. Wczoraj pasteryzowałam maliny, dostałam 3 kg, przesypałam cukrem, do gara i będą do herbaty.
Ech , narobiłyście apetytu szarymi kluskami( mimo że mnie mdli po przedprzedwczorajszej chemii). Ale takie kluseczki polane masełkiem chyba bym dała radę( z boczkiem za duży hardcore).

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 paź 2022, o 00:27
przez vika45
Też pasteryzuję w garnku. Trzyma solidnie. W piekarniku zakrętki do wyrzucenia po pierwszym uźyciu.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 paź 2022, o 11:59
przez Stynka
Buraczki wymieszałam z chrzanem i trzymam w słoiku w lodówce. Kapusta JUŻ SIĘ UKISIŁA :-! Mniam, mniam, mniam :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 paź 2022, o 13:17
przez KaSta
Taka akurat kiszona kapusta to mniam, mniam. Ostatnio widziałam na ryneczku poszatkowaną kapustę w torbie . Może się zdecyduje. Dzięki za inspirację ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 paź 2022, o 17:33
przez eli-50
A może ktoś kisił gruszki ? Chyba spróbuję ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 paź 2022, o 17:34
przez Poziomkowa
Lepiej kupić kapustę świeżo szatkowaną.Ta w worku może być zaparzona ,nie będzie się kisić.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 12 paź 2022, o 12:17
przez KaSta
Tak, zdaje sobie sprawę, że sprzedawca, tak czy inaczej, powie, że dopiero co szatkował :D . Na próbę to na jedną główkę się zdecyduje i poszatkuję w malakserze. :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 12 paź 2022, o 22:07
przez vika45
Eli, gruszek nie kisiłam ale paprykę tak. I rzodkiewki.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 12 paź 2022, o 22:54
przez eli-50
Vika rzodkiewki i paprykę też kisiłam. Ale mi nie smakowały. Smakowała natomiast cukinia kiszona. Gruszki na próbę zakisiłam.
Bardzo lubię potrawy, gdzie połączone jest mięso z gruszką. Ostatnio zrobiłam duszonego indyka z gruszką właśnie. Niebo w gębie :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 paź 2022, o 09:27
przez vika45
Cukinię i patisony też kiszę. Tak do szybkiego zjedzenia. Na zimę po czterech dniach trzeba pasteryzować moment aby przerwać kiszenie. Tak z papryką robię na zimę. Inaczej zrobi się ciapa w słoiku.
Teraz suszę gruszki i jabłka dla wnusi,

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 13 paź 2022, o 10:03
przez olikkk
Też lubię warzywa swojskie w słoiczkach, ale robię sporadycznie, bo jednak wolę surówki ze świeżych warzyw a zjadamy ich tony ;)
Zawsze mam buraczki bo to się opłaca zrobić na zapas i szybki obiadek.
Chociaż teraz można już kupić gotowane buraczki i tylko przyrządzić i też jest szybko :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2022, o 19:33
przez Stynka
Moja kiszona kapusta jest przekiszona. Co 2 dni ściągam "z góry" i wyrzucam, resztę gotuję (kapusta z grzybami, kapusta z boczkiem, bigos, śląska ciapkapusta czyli panszkraut), a tego z dna - surówki. Trochę mrożę, ale tak ogólnie to jesteśmy bardzo ... kapuściani :D
Ps. przepis
https://aniagotuje.pl/przepis/ciapkapusta

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2022, o 20:32
przez olikkk
Moja pierwsza kiszona kapusta się udała :)
Zjedzona w wersji - kapusta z grzybami ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 paź 2022, o 20:54
przez Stynka
:ymhug: moja pierwsza, i druga ok, a trzecia, tegoroczna na szybki przerób.
Mojej mamie dałam trochę surówki z kapusty, marchewki i cebulki, powiedziała, że smakowała lepiej niż wszystkie do tej pory ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 paź 2022, o 16:22
przez vika45
U mnie kiszona kapusta super. Cztery dni kipi w domu a potem ląduje w kartonie na balkonie. Dzisiaj kupiłam dwa kilo poszatkowanej czerwonej. Uwielbiam kiszoną czerwoną kapuchę.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 paź 2022, o 13:55
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Moja kiszona kapusta jest przekiszona. Co 2 dni ściągam "z góry" i wyrzucam, resztę gotuję (kapusta z grzybami, kapusta z boczkiem, bigos, śląska ciapkapusta czyli panszkraut), a tego z dna - surówki. Trochę mrożę, ale tak ogólnie to jesteśmy bardzo ... kapuściani :D
Ps. przepis
https://aniagotuje.pl/przepis/ciapkapusta" rel="nofollow

panszkraut :-o nigdy nie słyszałam o takiej potrawie, sprawdziłam przepis i też nic nie mówi mi, chyba mocno lokalna potrawa.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 paź 2022, o 16:02
przez Magda08
ciapkapustę czy jak to zwał znam bo koleżanka u mnie w pracy robiła ona ze Śląska, nie jest to potrawa dla mnie bo przy moim żołądku i flaczkach chyba by się pożegnała z tym światem

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 paź 2022, o 17:07
przez hugnonot
Magda08 napisał(a):ciapkapustę czy jak to zwał znam bo koleżanka u mnie w pracy robiła ona ze Śląska, nie jest to potrawa dla mnie bo przy moim żołądku i flaczkach chyba by się pożegnała z tym światem

Śląska dlatego nigdy o niej nie słyszałam, znam tylko sauerkraft czyli sałatkę ziemniaczaną z octem i kapustą z octu taką niemiecką - dla mnie niejadalne, ale to coś innego bo na ciepło

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 paź 2022, o 20:11
przez Stynka
Warto spróbować! Jest znana pod różnymi nazwami od Katowic do Cieszyna, przez Rybnik, Racibórz do Opole i z powrotem przez Lubliniec, Tarnowskie Góry do Bytomia :)
Nie jest to kuchnia wykwintna, raczej taka na "bez-tydzień" (na co dzień) ;) Czasem robię bez boczku, cebuli i wtedy jest takie puree z kapustą.