Strona 56 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2022, o 22:30
przez Stynka
Tak, to kluski śląskie :kolobok_yes:
Przepis: https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.html
Co ważne, nie trzeba odmierzać składników. Przeciśnięte ziemniaki (u nas przez praskę) ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną wyciągamy i odkładamy na pozostałą część, w wolne miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną. Jeśli masa jest wilgotna to nawet jajka nie trzeba dodawać, albo dać tylko łyżkę śmietany.
Anulek, "chodzą" za mną kopytka, chyba się w najbliższym czasie skuszę ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lut 2022, o 08:46
przez anulek
Jak ktoś lubi pierogi ruskie to polecam tę kopytka. Szybciej się robi niż pierogi a są naprawdę smaczne

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lut 2022, o 21:18
przez hugnonot
Dzięki dziewczyny, może któraś zna przepis bez mąki ziemniaczanej?
Moja matka robiła tylko z ziemniaków mąki zwykłej (wrocławskiej lub tortowej nie wiem) i 1 jajka. Ale właśnie bez mąki ziemniaczanej.
Takiego nietypowego przepisu szukam.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lut 2022, o 22:37
przez Stynka
Huguś :)
Może chodzi Ci o wielkopolskie szagówki?
https://www.mojegotowanie.pl/artykul/po ... elkopolski
Jak byłam dzieckiem to czasem mama takie robiła, choć częściej były z mąką ziemniaczaną.
Kiedyś Wam pisałam, że mój małż w niektóre niedziele robi kluski. Wymyślił dwa swoje przepisy:
1. Miesza mąkę ziemniaczaną z pszenną (1/4 pszennej);
2. Do przeciśniętych ugotowanych ziemniaków ściera 1-2 ziemniaki surowe i dodaje mąkę ziemniaczaną (wychodzą szare kluski) - tych lepiej nie mrozić na surowo.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lut 2022, o 23:37
przez KaSta
hugnonot napisał(a):Dzięki dziewczyny, może któraś zna przepis bez mąki ziemniaczanej?
Moja matka robiła tylko z ziemniaków mąki zwykłej (wrocławskiej lub tortowej nie wiem) i 1 jajka. Ale właśnie bez mąki ziemniaczanej.
Takiego nietypowego przepisu szukam.

Hug, ziemniaki gotowane, mąka zwykła i jajko to kopytka. Ja jeszcze dodaje trochę sera białego, ale nie trzeba. Robię na oko ;) więc przepisu nie podam ;). Pozdr

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 lut 2022, o 00:29
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Huguś :)
Może chodzi Ci o wielkopolskie szagówki?
https://www.mojegotowanie.pl/artykul/po ... elkopolski" rel="nofollow
Jak byłam dzieckiem to czasem mama takie robiła, choć częściej były z mąką ziemniaczaną.
Kiedyś Wam pisałam, że mój małż w niektóre niedziele robi kluski. Wymyślił dwa swoje przepisy:
1. Miesza mąkę ziemniaczaną z pszenną (1/4 pszennej);
2. Do przeciśniętych ugotowanych ziemniaków ściera 1-2 ziemniaki surowe i dodaje mąkę ziemniaczaną (wychodzą szare kluski) - tych lepiej nie mrozić na surowo.

Stynka :kolobok_heart: przepis pasuje z opisu właśnie tylko ziemniaki schłodzone, mąka, jajko, sól. Nazwa szagówki kompletnie mi nie znana - pierwszy raz słyszę to określenie.
Może dlatego nie byłam wstanie dokopać się do przepisu, do tego jeszcze jakiegoś regionalnego :-o
Dziękuję bardzo :ymhug:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 lut 2022, o 00:31
przez hugnonot
KaSta napisał(a):
hugnonot napisał(a):Dzięki dziewczyny, może któraś zna przepis bez mąki ziemniaczanej?
Moja matka robiła tylko z ziemniaków mąki zwykłej (wrocławskiej lub tortowej nie wiem) i 1 jajka. Ale właśnie bez mąki ziemniaczanej.
Takiego nietypowego przepisu szukam.

Hug, ziemniaki gotowane, mąka zwykła i jajko to kopytka. Ja jeszcze dodaje trochę sera białego, ale nie trzeba. Robię na oko ;) więc przepisu nie podam ;). Pozdr

:kolobok_heart: no właśnie wiem, że ilości na oko, tylko u mnie to oko słabe - co zrobiłam wyszły twarde jak kamyki albo rozgotowały się na krochmal :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 lut 2022, o 16:35
przez anulek
Jeszcze są kluski szare z tartych ziemniaków i mąki pszennej https://aniagotuje.pl/przepis/szare-kluski" rel="nofollow.
Ja nie dodaje mąki ziemniaczanej tylko pszennej sypię więcej żeby ciasto było gęściejsze
A to kopytka https://aniagotuje.pl/przepis/tradycyjn ... ulka-tarta

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 lut 2022, o 16:59
przez hugnonot
anulek napisał(a):Jeszcze są kluski szare z tartych ziemniaków i mąki pszennej https://aniagotuje.pl/przepis/szare-kluski" rel="nofollow" rel="nofollow.
Ja nie dodaje mąki ziemniaczanej tylko pszennej sypię więcej żeby ciasto było gęściejsze
A to kopytka https://aniagotuje.pl/przepis/tradycyjn ... ulka-tarta" rel="nofollow

Dziękuję właśnie kopytka to mój przedmiot pożądania - takie z kapustą kiszoną gotowaną i do tego skwarki z boczku :)
szare to robi się z surowych ziemniaków

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 24 lut 2022, o 18:54
przez anulek
Na zdrowie 🙂tak szare to z surowych ziemniaków

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 sie 2022, o 17:00
przez Stynka
Czy wędzona rybę można dać do zalewy octowej? Pewnie dać można, ale czy będzie zdatna do spożycia?🤔😁

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 sie 2022, o 19:04
przez olikkk
Są w necie przepisy na taką rybę, widać można ;)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 sie 2022, o 19:23
przez Stynka
Olikk, sprawdzałam i... często w opisywanym przepisie... usmażyć rybę :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 9 sie 2022, o 19:42
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Czy wędzona rybę można dać do zalewy octowej? Pewnie dać można, ale czy będzie zdatna do spożycia?🤔😁

ja znam przepis z panierowaną smażoną, wędzona nadaje się na pastę

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 10 sie 2022, o 20:05
przez Anita71
Raczej do zalewy to smażona ryba, wędzona jak mówi Hug na pastę albo bezpośrednio do zjedzenia np. wędzona flądra mniam uwielbiam :ymdaydream:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 sie 2022, o 09:02
przez Stynka
Przywieźliśmy z nad morza "za dużo", nawet po obdarowaniu mamy i sąsiadów sporo zostało. Zrobiłam pastę, a jedną zamroziłam zgodnie z propozycją Pana Pakowacza Próżniowego ;) :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 wrz 2022, o 10:59
przez olikkk
Pyszne ciasto ze śliwkami :x
Polecam :-bd

https://fb.watch/fiQ2ykhg3g/

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 2 paź 2022, o 21:01
przez Stynka
Dostałam buraki prosto z pola :x
Jak zaprawiacie na zimę? Pożądany przepis szybki, łatwy i ...smaczny :x

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 paź 2022, o 08:27
przez olikkk
Ja robię wg tego przepisu :

Buraczki

5
kg buraków,

2 łyżki soli,

1 szklanka cukru,

1 szklanka octu.

Przepis ten jest niewiarygodnie prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku.

Przygotowanie:

Buraki myjemy i układamy ciasno w dużym

garnku.

Do garnka wlewamy wodę, tak, by przykryła

buraki.

Buraki gotujemy na średnim ogniu przez

około godzinę.

Po zmięknięciu buraków, możemy je

przełożyć do miski z zimną wodą i obrać.

Obrane już buraki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do buraków czerwonych dodajemy ocet, cukier i sól.

Całość mieszamy.

Buraki czerwone wkładamy w słoiki i

dociskamy.

Słoiki zakręcamy.

Teraz przechodzimy do pasteryzacji

buraków.

Słoiki odstawiamy do schłodzenia i

wstawiamy w chłodne miejsce.

Pamiętajmy o tym, że zaprawione już buraczki należy pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 3 paź 2022, o 08:50
przez Stynka
Dzięki Olikkk, tak chyba zrobię, chociaż myślałam, że można "pominąć" pasteryzację, ale chyba tylko na szybkie zużycie (tak robiła moja śp. teściowa i mieszała z potartym chrzanem).