Strona 56 z 62
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
21 lut 2022, o 22:30
przez Stynka
Tak, to kluski śląskie
Przepis:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_po ... zepis.htmlCo ważne, nie trzeba odmierzać składników. Przeciśnięte ziemniaki (u nas przez praskę) ugniatamy w misce, dzielimy na 4 części, jedną wyciągamy i odkładamy na pozostałą część, w wolne miejsce sypiemy mąkę ziemniaczaną. Jeśli masa jest wilgotna to nawet jajka nie trzeba dodawać, albo dać tylko łyżkę śmietany.
Anulek, "chodzą" za mną kopytka, chyba się w najbliższym czasie skuszę
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
22 lut 2022, o 08:46
przez anulek
Jak ktoś lubi pierogi ruskie to polecam tę kopytka. Szybciej się robi niż pierogi a są naprawdę smaczne
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
22 lut 2022, o 21:18
przez hugnonot
Dzięki dziewczyny, może któraś zna przepis bez mąki ziemniaczanej?
Moja matka robiła tylko z ziemniaków mąki zwykłej (wrocławskiej lub tortowej nie wiem) i 1 jajka. Ale właśnie bez mąki ziemniaczanej.
Takiego nietypowego przepisu szukam.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
22 lut 2022, o 22:37
przez Stynka
Huguś
Może chodzi Ci o wielkopolskie szagówki?
https://www.mojegotowanie.pl/artykul/po ... elkopolskiJak byłam dzieckiem to czasem mama takie robiła, choć częściej były z mąką ziemniaczaną.
Kiedyś Wam pisałam, że mój małż w niektóre niedziele robi kluski. Wymyślił dwa swoje przepisy:
1. Miesza mąkę ziemniaczaną z pszenną (1/4 pszennej);
2. Do przeciśniętych ugotowanych ziemniaków ściera 1-2 ziemniaki surowe i dodaje mąkę ziemniaczaną (wychodzą szare kluski) - tych lepiej nie mrozić na surowo.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
22 lut 2022, o 23:37
przez KaSta
hugnonot napisał(a):Dzięki dziewczyny, może któraś zna przepis bez mąki ziemniaczanej?
Moja matka robiła tylko z ziemniaków mąki zwykłej (wrocławskiej lub tortowej nie wiem) i 1 jajka. Ale właśnie bez mąki ziemniaczanej.
Takiego nietypowego przepisu szukam.
Hug, ziemniaki gotowane, mąka zwykła i jajko to kopytka. Ja jeszcze dodaje trochę sera białego, ale nie trzeba. Robię na oko
więc przepisu nie podam
. Pozdr
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 lut 2022, o 00:29
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Huguś
Może chodzi Ci o wielkopolskie szagówki?
https://www.mojegotowanie.pl/artykul/po ... elkopolski" rel="nofollow
Jak byłam dzieckiem to czasem mama takie robiła, choć częściej były z mąką ziemniaczaną.
Kiedyś Wam pisałam, że mój małż w niektóre niedziele robi kluski. Wymyślił dwa swoje przepisy:
1. Miesza mąkę ziemniaczaną z pszenną (1/4 pszennej);
2. Do przeciśniętych ugotowanych ziemniaków ściera 1-2 ziemniaki surowe i dodaje mąkę ziemniaczaną (wychodzą szare kluski) - tych lepiej nie mrozić na surowo.
Stynka
przepis pasuje z opisu właśnie tylko ziemniaki schłodzone, mąka, jajko, sól. Nazwa szagówki kompletnie mi nie znana - pierwszy raz słyszę to określenie.
Może dlatego nie byłam wstanie dokopać się do przepisu, do tego jeszcze jakiegoś regionalnego
Dziękuję bardzo
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 lut 2022, o 00:31
przez hugnonot
KaSta napisał(a):hugnonot napisał(a):Dzięki dziewczyny, może któraś zna przepis bez mąki ziemniaczanej?
Moja matka robiła tylko z ziemniaków mąki zwykłej (wrocławskiej lub tortowej nie wiem) i 1 jajka. Ale właśnie bez mąki ziemniaczanej.
Takiego nietypowego przepisu szukam.
Hug, ziemniaki gotowane, mąka zwykła i jajko to kopytka. Ja jeszcze dodaje trochę sera białego, ale nie trzeba. Robię na oko
więc przepisu nie podam
. Pozdr
no właśnie wiem, że ilości na oko, tylko u mnie to oko słabe - co zrobiłam wyszły twarde jak kamyki albo rozgotowały się na krochmal
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 lut 2022, o 16:35
przez anulek
Jeszcze są kluski szare z tartych ziemniaków i mąki pszennej
https://aniagotuje.pl/przepis/szare-kluski" rel="nofollow.
Ja nie dodaje mąki ziemniaczanej tylko pszennej sypię więcej żeby ciasto było gęściejsze
A to kopytka
https://aniagotuje.pl/przepis/tradycyjn ... ulka-tarta
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
23 lut 2022, o 16:59
przez hugnonot
Dziękuję właśnie kopytka to mój przedmiot pożądania - takie z kapustą kiszoną gotowaną i do tego skwarki z boczku
szare to robi się z surowych ziemniaków
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
24 lut 2022, o 18:54
przez anulek
Na zdrowie 🙂tak szare to z surowych ziemniaków
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
9 sie 2022, o 17:00
przez Stynka
Czy wędzona rybę można dać do zalewy octowej? Pewnie dać można, ale czy będzie zdatna do spożycia?🤔😁
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
9 sie 2022, o 19:04
przez olikkk
Są w necie przepisy na taką rybę, widać można
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
9 sie 2022, o 19:23
przez Stynka
Olikk, sprawdzałam i... często w opisywanym przepisie... usmażyć rybę
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
9 sie 2022, o 19:42
przez hugnonot
Stynka napisał(a):Czy wędzona rybę można dać do zalewy octowej? Pewnie dać można, ale czy będzie zdatna do spożycia?🤔😁
ja znam przepis z panierowaną smażoną, wędzona nadaje się na pastę
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
10 sie 2022, o 20:05
przez Anita71
Raczej do zalewy to smażona ryba, wędzona jak mówi Hug na pastę albo bezpośrednio do zjedzenia np. wędzona flądra mniam uwielbiam
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
11 sie 2022, o 09:02
przez Stynka
Przywieźliśmy z nad morza "za dużo", nawet po obdarowaniu mamy i sąsiadów sporo zostało. Zrobiłam pastę, a jedną zamroziłam zgodnie z propozycją Pana Pakowacza Próżniowego
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
3 wrz 2022, o 10:59
przez olikkk
Pyszne ciasto ze śliwkami
Polecam
https://fb.watch/fiQ2ykhg3g/
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
2 paź 2022, o 21:01
przez Stynka
Dostałam buraki prosto z pola
Jak zaprawiacie na zimę? Pożądany przepis szybki, łatwy i ...smaczny
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
3 paź 2022, o 08:27
przez olikkk
Ja robię wg tego przepisu :
Buraczki
5 kg buraków,
2 łyżki soli,
1 szklanka cukru,
1 szklanka octu.
Przepis ten jest niewiarygodnie prosty i nie wymaga od nas dużo wysiłku.
Przygotowanie:
Buraki myjemy i układamy ciasno w dużym
garnku.
Do garnka wlewamy wodę, tak, by przykryła
buraki.
Buraki gotujemy na średnim ogniu przez
około godzinę.
Po zmięknięciu buraków, możemy je
przełożyć do miski z zimną wodą i obrać.
Obrane już buraki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do buraków czerwonych dodajemy ocet, cukier i sól.
Całość mieszamy.
Buraki czerwone wkładamy w słoiki i
dociskamy.
Słoiki zakręcamy.
Teraz przechodzimy do pasteryzacji
buraków.
Słoiki odstawiamy do schłodzenia i
wstawiamy w chłodne miejsce.
Pamiętajmy o tym, że zaprawione już buraczki należy pasteryzować około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy
Napisane:
3 paź 2022, o 08:50
przez Stynka
Dzięki Olikkk, tak chyba zrobię, chociaż myślałam, że można "pominąć" pasteryzację, ale chyba tylko na szybkie zużycie (tak robiła moja śp. teściowa i mieszała z potartym chrzanem).