Strona 53 z 62

Re: Krem do tortow.

PostNapisane: 30 mar 2021, o 10:37
przez Sabinka M
Dziekuje Eli :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 mar 2021, o 10:48
przez olikkk
Ostatnio najczęściej stosuję krem z bitej śmietany i galaretki :)
- 1/2 l śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody
Kremówkę ubić z cukrem a na koniec dodać tężejącą galaretkę.
Tu jest ważne żeby uchwycić właściwy moment przy smarowaniu ciasta ...
Nie za szybko i nie za późno, żeby nie był krem za rzadki ani za gęsty bo potem już nic z nim nie zrobisz :-s
Ale jest bardzo smaczny :)
Czasem zastępuję śmietankę jogurtem greckim i też jest 👌

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 mar 2021, o 10:56
przez olikkk
Polecam też krem z serkiem mascarpone.

https://madameedith.com/przepis/krem-bitej-smietany-mascarpone/

Wzbogaciłam go ostatnio masą krówkową, może dwie łyżki ... Wystarczy i jest super ciekawy smak :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 1 kwi 2021, o 19:24
przez Sabinka M
Olikk dziekuje Ci bardzo wlasnie takiego kremu szukalam, jeszcze nigdy nie robilam tortu moze mi sie uda :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 lip 2021, o 10:01
przez eli-50
Kobietki kochane może macie jakiś sprawdzony przepis na lekkie, letnie, szybkie, proste ciasto na lato ?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 lip 2021, o 18:44
przez vika45
Ciasto podstawowe. 5 jaj ubić ze szklanką cukru, dodać 1 szkl oleju, 3szkl mąki i 2 łyźeczki proszku. Ciasto dość gęste. Owoce w zaleźności od sezonu. Jabłka w plasterkach, śliwki, truskawki,jagody, rabarbar, maliny ostatnio nawet czerwoną porzeczkę dałam. Owoce mieszam w cieście. Piekę na termoobiegu w 160 stopniach. Moźna to ciasto wymieszać widelcem i piec w prodiźu. Piekłam na campingu bo walały się jabłka.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lip 2021, o 21:45
przez Anita71
A można piec w piekarniku gazowym? Uda się?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lip 2021, o 23:39
przez vika45
Moźna, zanim dorobiłam się elektryka piekłam w gazowym. Piekę go ponad 30 lat

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lip 2021, o 11:28
przez hugnonot
vika45 napisał(a):Ciasto podstawowe. 5 jaj ubić ze szklanką cukru, dodać 1 szkl oleju, 3szkl mąki i 2 łyźeczki proszku. Ciasto dość gęste. Owoce w zaleźności od sezonu. Jabłka w plasterkach, śliwki, truskawki,jagody, rabarbar, maliny ostatnio nawet czerwoną porzeczkę dałam. Owoce mieszam w cieście. Piekę na termoobiegu w 160 stopniach. Moźna to ciasto wymieszać widelcem i piec w prodiźu. Piekłam na campingu bo walały się jabłka.

A można dać rozpuszczone masło zamiast oleju?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lip 2021, o 15:32
przez vika45
Nie wiem, nie próbowałam.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 25 lip 2021, o 17:41
przez Anita71
:ymhug: dziękuję

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 11 sie 2021, o 20:18
przez Poziomkowa
Ciasto ucierane z owocami - zamiast oleju można dodać stopione masło .Przepis na AniaGotuje.pl
ciasto ucierane z truskawkami

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 15 sie 2021, o 19:59
przez olikkk
To ja dorzucę ostanio sprawdzone ciasto biszkoptowe ze śliwkami, szybkie, łatwe, tanie i pyszne :D

https://youtu.be/00tDBiDwe5E

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 sie 2021, o 11:44
przez Szklanka
olikkk napisał(a):To ja dorzucę ostanio sprawdzone ciasto biszkoptowe ze śliwkami, szybkie, łatwe, tanie i pyszne :D

https://youtu.be/00tDBiDwe5E

Ciacho zajedwabiste :) Piekłam juz dwa razy, zaniosłam do pracy, to musiałam blaszkę oburącz trzymać żeby mi razem z ciastem nie zeżarły baby w pracy :)) Żartuje :) Dostałam tylko jedną reprymendę za to ciasto, na przyszłość mam wiekszą blaszkę sobie kupić i piec podwójną ilość :)) Proste w wykonaniu, myślę że nawet Anita sobie poradzi z upieczeniem :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 sie 2021, o 10:16
przez Anita71
=)) =)) Może warto spróbować!

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 23 sie 2021, o 21:59
przez eli-50
Muszę w końcu spróbować, ale ciągle nie mam czasu

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 29 sie 2021, o 23:28
przez Szklanka
eli-50 napisał(a):Muszę w końcu spróbować, ale ciągle nie mam czasu

No sam biszkopcik jest w dechę. Myślę, że inne owoce tez spokojnie tu wyjdą. Obtoczyć je tylko mąką dobrze, żeby nie opadły.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 sie 2021, o 16:12
przez eli-50
Przed mrożeniem blanszuję fasolkę szparagową i grzyby, a marchewkę i pietruszkę nie. Czy włoszczyznę najlepiej mrozić surową ?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 sie 2021, o 20:40
przez hugnonot
eli-50 napisał(a):Przed mrożeniem blanszuję fasolkę szparagową i grzyby, a marchewkę i pietruszkę nie. Czy włoszczyznę najlepiej mrozić surową ?

nie wiem, wiem, że kalafiory się blanszuje przed mrożeniem, pietruszkę naciową i koperek mroziłam jak leci - normalne w smaku

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 30 sie 2021, o 21:50
przez Stynka
"Pietruszkę naciową i koperek mroziłam jak leci" - ja też. Można zamrozić zalane wodą w kostkach na lód (także bazylię, rozmaryn, lubczyk i inne zioła)
Fasolka blanszowana albo podgotowana w rosołku i wraz z nim zamrożona (na zupę idealnie!)
Pomidory - zamrożone kroiłam w plasterki np. na pizze czy do zapiekanki. Po rozmrożeniu są rozciapciane.
Marchew, seler, pietruszkę plus magii lub lubczyk - w kawałkach na rosół czy wywar w paczuszkach.
Teściowa trze na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę - paczuszki na zupę jarzynową.
Botwinka, kalarepa i inne zielone nacie np. seleru - krojone i zamrażane na sucho.
Ogórki zielone potarte, jak na mizerię i zamrożone w woreczkach (można odlać nadmiar soku/wody).
Jeśli jest nadmiar kiszonych ogórków kiszonych, które nadają się "tylko na zupę", to też można potrzeć i zamrozić. Mimo soli zamarzają.