Strona 52 z 62

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 26 sty 2021, o 19:10
przez vika45
Czasami zazdroszczę zwierzakom. Worek karmy i świety spokój. O smaku rosołu, schabowego, szarlotki...sorki, umysł mi się przytępił znacznie

Re: Witamy w Zakątku Syrenek - luty 2021 r.

PostNapisane: 14 lut 2021, o 22:05
przez olikkk
Sernik prosty jak budowa cepa, pyszny, delikatny leciutki , bez spodu jak sernik wiedeński :)
Dodatkowy plus przepisu - bezglutenowy.

Ser z wiaderka 1kg
1,5 szklanki cukru pudru
Cukier waniliowy
Kostka masła
10 jajek
1 budyń śmietankowy
1/2 torebki sernikxa (jest w tesco)
Sok z 1/2 cytryny

Żółtka zmiksować z cukrem, dodać masło w temperaturze pokojowej.
Gotową masę powoli dodawać do sera, potem dodać budyń i sernix, wszystko ładnie wymieszać mikserem.
Następinie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, a na koniec sok z cytryny.
Piec w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu, grzałka góra i dół przez godzinę.

Można zrobić połowę porcji w odpowiednio mniejszej formie.
Smacznego :kolobok_heart:

Polecam jeszcze przed pieczeniem zobaczyć ten filmik, gdzie znajdziecie ważne wskazówki techniczne, żeby sernik nie opadł i nie popękał !

https://youtu.be/-CXjNP2rEU0

Re: Witamy w Zakątku Syrenek - luty 2021 r.

PostNapisane: 14 lut 2021, o 22:57
przez hugnonot
dziękuję :D :ymhug:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 18 lut 2021, o 18:55
przez eli-50
Anitko tutaj napiszę o tych gołąbkach drobiowych w pekince ;)

1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
jajko
ryż ( dałam zawartość 1/2 saszetki )
pekinka ( największe liście )
marchewka
cebula, czosnek
przyprawy
1 łyżka mąki, koncentratu pomidorowego lub keczupu

W osolonej wodzie odparzyłam liście kapusty. Ugotowałam ryż. Mięso z jajem i przyprawami połączyłam z ostudzonym ryżem. Zawinęłam mięso w ostudzone liście. Obsmażyłam na oleju. Przełożyłam do wody po kapuście, przyprawiłam i dusiłam. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchewki i dalej dusiłam do miękkości. Pod koniec dorzuciłam czosnek i zagęściłam mąką, keczupem/koncentratem pomidorowym.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 18 lut 2021, o 18:59
przez Stynka
Dzięki Eli,
też skorzystam z przepisu :) :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 18 lut 2021, o 20:57
przez hugnonot
eli-50 napisał(a):Anitko tutaj napiszę o tych gołąbkach drobiowych w pekince ;)

1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
jajko
ryż ( dałam zawartość 1/2 saszetki )
pekinka ( największe liście )
marchewka
cebula, czosnek
przyprawy
1 łyżka mąki, koncentratu pomidorowego lub keczupu

W osolonej wodzie odparzyłam liście kapusty. Ugotowałam ryż. Mięso z jajem i przyprawami połączyłam z ostudzonym ryżem. Zawinęłam mięso w ostudzone liście. Obsmażyłam na oleju. Przełożyłam do wody po kapuście, przyprawiłam i dusiłam. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchewki i dalej dusiłam do miękkości. Pod koniec dorzuciłam czosnek i zagęściłam mąką, keczupem/koncentratem pomidorowym.


Sos bym zaciągnęła śmietaną z dodatkiem mąki :) Nie dodaję cebuli ani czosnku ale kminek - łatwiej je strawić.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 lut 2021, o 00:05
przez eli-50
Nie znoszę kminku, a cebulę i czosnek uwielbiam :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 lut 2021, o 00:34
przez hugnonot
eli-50 napisał(a):Nie znoszę kminku, a cebulę i czosnek uwielbiam :)

hahahah ja dokładnie odwrotnie :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 lut 2021, o 19:34
przez Anita71
Eli czyli łączenie mięsa z kapustą jak w normalnych gołąbkach, a kapusta nie rwie się?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 19 lut 2021, o 20:55
przez olikkk
Pekińska wbrew pozorom jest mocna po wyparzeniu przy produkcji gołąbków :kolobok_yes:

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 lut 2021, o 21:48
przez Anita71
Dziewczyny a kapustę do wyparzania czy pekinke czy inna wrzucacie na wrzątek i się on gotuje czy w tym czasie gdy wrzucacie od razu wyłączacie gotowanie?

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 20 lut 2021, o 22:06
przez olikkk
Cały czas gotuję i sukcesywnie zdejmuje po kilka zewnętrznych liści.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2021, o 10:32
przez anulek
Kapustę białą zalewam ciepłą wodą. Doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam płomień i gotuję dalej zdejmując pojedyńcze liscie

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2021, o 17:40
przez Anita71
Czyli robicie tak jak ja :) zalewam zimną zagotowuję i gotuję, ewentualnie jak widzę że za bardzo się nagrzewa to wyłączam na chwilę i potem znowu zagotowuje. :)

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2021, o 18:16
przez hugnonot
Anita71 napisał(a):Czyli robicie tak jak ja :) zalewam zimną zagotowuję i gotuję, ewentualnie jak widzę że za bardzo się nagrzewa to wyłączam na chwilę i potem znowu zagotowuje. :)


Hm, ja zalewam wrzątkiem i podgotowuję na małym ogniu, tak się u nas zawsze robiło kapustę.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 21 lut 2021, o 19:15
przez olikkk
Ja też wrzątkiem, wcześniej wycinając głąb żeby liście było łatwiej z niej zdejmować.
Wlewam wrzątek to tego otworu żeby dostała się między liście.

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lut 2021, o 07:48
przez KaSta
olikkk napisał(a):Ja też wrzątkiem, wcześniej wycinając głąb żeby liście było łatwiej z niej zdejmować.
Wlewam wrzątek to tego otworu żeby dostała się między liście.

Ooo, fajny patent! Nie pomyślałam o tym. Całe życie się człowiek uczy :D

Re: Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 22 lut 2021, o 17:58
przez Anita71
Ten głąb też wycinam ile się da a od teraz jak będę pamiętać to też będę zalewać kapustę wrzątkiem.

Krem do tortow.

PostNapisane: 30 mar 2021, o 00:18
przez Sabinka M
Syrenki moze macie dobry sprawdzony krem do tortow ?

Re: Krem do tortow.

PostNapisane: 30 mar 2021, o 09:30
przez eli-50
Sabinko jest utworzony oddzielny wątek kulinarny w dziale : Nasze hobby...... ;)