Strona 6 z 62

CIASTO NA PIEROGI I USZKA - Ruskie pierogi

PostNapisane: 11 lis 2013, o 15:50
przez bulbinka536
Diaro

CIASTO NA PIEROGI I USZKA

2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ -przesiać przez sito
3/4 SZKL, GORĄCEJ WODY
2 ŻÓŁTKA
2 ŁYŻKI OLEJU
SÓL

Po wyrobieniu ciasta ,odłożyć na bok i przykryć gorącym talerzem (będzie puszyste i lepsze do klejenia Obrazek
PAMIĘTAĆ ,aby dużo nie podsypywać mąką ;) bo ciasto będzie do niczego i źle będzie się lepiło :)

Farsz do pierogów ruskich ;
ziemniaki ugotowane -przemielone
ser biały -przemielony -pół na pół ziemniaki i ser
wymieszać i przyprawić sól,pieprz ,magii + cebulka w kostkę przysmażona na złoto
wraz z tym tłuszczem wlej do farszu i dobrze wymieszaj :)

Ruskie pierogi

PostNapisane: 11 lis 2013, o 16:12
przez Diara
Dzięki Bulbinko :ymhug:
Chodziło mi głównie o farsz do ruskich, bo ciasto, że tak powiem - mam doskonale obcykane od lat.
A czy spotkałaś się z dodawaniem do farszu świeżych liści mięty ? Z dzieciństwa pamiętam, że tak robiła nasza sąsiadka.Moja mama ruskich nie robiła, bo u nas "nie szły". A teraz moja córka je uwielbia.

Ja natomiast lubię kluski śląskie (a córka nie), ale chętnie i na kluski bym się zdecydowała, tylko nie umiem ich robić. I o przepis na nie też bardzo proszę. To te takie gumowe kluski ... do mięska i ciemnego sosu. :)

Re: Ruskie pierogi

PostNapisane: 11 lis 2013, o 16:34
przez bulbinka536
Diaro nie dawałam mięty :-?
Na kluski i te gumowate i te tarte potem napiszę Ci przepis ;)

Sałatka z kurczaka i makaronu

PostNapisane: 11 lis 2013, o 18:54
przez vika45
Kolejna sałatka:
Piers z kurczaka, podwójną pokroić w kostkę , posypać vegetą i ugotować w małej ilości wody. Wystudzić i odlać wodę. Ugotować al dente 25 dkg makaronu w kształcie ryżu, wystudzić. Do makaronu dodać mięsko, pokrojone dwa pęczki szczypiorku, puszkę kukurydzy.Doprawić majonezem, curry, pieprzem i solą.

Nadziewane muszle makaronowe:

PostNapisane: 11 lis 2013, o 19:07
przez vika45
Nadziewane muszle makaronowe:
Paczka muszli makaronowych ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Farsz:
25 dkg pieczarek, 25 dkg sera ricotta, 20 dkg szynki , 2 cebule, 3 ząbki czosnku,po 1/2 papryki czerwonej i żółtej. 4 łyżki natki pietruszki
Pieczarki pokroić w kosteczkę i udusić, odlać lub odparować wodę.Na patelni na oliwie zeszklić cebulkę w kostkę, dodać szynkę w kostkę i paprykę w kostkę.
wszystko złączyć razem, dodać przeciśnięty praską czosnek, serek i pietruszkę, doprawić pieprzem i solą.Farszem nadziać muszle, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ja zalewam to sosem cztery sery Winiar- 2 szt,i posypuję tartym parmezanem.
Przykrywam folią aluminiową i zapiekam 0k 20 min na 160 stopniach termoobiegu

Sos do nadziewanych muszli makaronowych

PostNapisane: 11 lis 2013, o 22:47
przez vika45
Magoniu prosisz-masz. To oryginalny z przepisu:
Sos;
1\2litra pomidorów w zalewie,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka masła,
cukier,
chili,
sól

Flaczki drobiowe

PostNapisane: 16 lis 2013, o 19:52
przez iwon62510
Flaczki drobiowe

0,5-1 kg żołądków
1-1,2 wołowina taki plaster z kością
włoszczyzna


Żołądki ugotowane,kroj w paseczki,ugotowaną wołowinkę rozdzielam widelcem,nie kroję..do przecedzonego rosołku wrzucam mięso,trę na jarzynowej tartce warzywka i dorzucam,przyprawiam majerankiem i przyprawą do flaków ..i wszystko...

Re: Flaczki drobiowe

PostNapisane: 16 lis 2013, o 20:02
przez bulbinka536
Iwonko dzięki Ci bardzo :ymhug:
znalazłaś jednak czas :ymhug: :ymhug: :ymhug: :-*

Ciasto marchewkowe

PostNapisane: 19 lis 2013, o 16:54
przez cios
Ciasto marchewkowe, próbowałam, jest pyszne i polecam.
6 jajek,
1 i 1/4 szklanki oleju,
2 szklanki mąki,
2szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2łyżeczki cynamonu, 2łyżeczki sody,
0,25dkg startej marchwi,
25dkg posiekanych orzechów,
20dkg sparzonych rodzynek,
20dkg wiórek kokosowych.
jaja ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka. Potem dodawać na zmianę mąkę z dodatkami i olej. Na koniec wrzucić bakalie i marchew, zamieszać. Piec w dużej blaszce, w temp. 180stopni około 40-50 min, bez termoobiegu. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Paprykarz z kurczaka:

PostNapisane: 30 lis 2013, o 16:22
przez laguna
Zrobiłam z kurzymi nogami ( podudziami znaczy się), które marynowałam całą noc.
Łokropnie mi smakowało, spróbujcie :D Przepis wg. Kuronia.

Paprykarz z kurczaka:
Składniki:
• 1 kurczak lub 4 piersi
• 200 ml wywaru (może być z kostki)
• 200 ml śmietany
• 2 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 3 różnokolorowe papryki
• 3-4 pomidory lub 500 g pomidorów w zalewie
• 1 łyżka słodkiej papryki
• 1 łyżka majeranku
• szczypta mielonego kminku
• olej
• sól
• ew. ostra papryka
Sposób przyrządzania:
Kurczaka dzielimy na części. Czosnek siekamy, ucieramy z solą, kminkiem, majerankiem i odrobiną oleju. Tak powstałą zaprawą nacieramy mięso i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie siekamy w kostkę cebulę, paprykę kroimy w paski, a pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. W rondlu podgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki kurczaka, kiedy się zrumieni dodajemy cebulę, paprykę i pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 15 minut. Zmniejszamy ogień, dosypujemy słodką paprykę i dolewamy wywar i śmietanę. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku. Dekorujemy łyżką gęstej śmietany lub jogurtu

Re: Flaczki drobiowe

PostNapisane: 30 lis 2013, o 17:44
przez Diara
iwon62510 napisał(a):Flaczki drobiowe

0,5-1 kg żołądków
1-1,2 wołowina taki plaster z kością
włoszczyzna


Żołądki ugotowane,kroj w paseczki,ugotowaną wołowinkę rozdzielam widelcem,nie kroję..do przecedzonego rosołku wrzucam mięso,trę na jarzynowej tartce warzywka i dorzucam,przyprawiam majerankiem i przyprawą do flaków ..i wszystko...



A ja słysząc o flaczkach drobiowych naprawdę myślałam, że będą tam też dosłownie flaki drobiowe - a że to całkiem realne to powiem Wam - kiedyś jak leżałam w szpitalu (dawno temu) leżała ze mną dziewczyna na podtrzymaniu i miała zachcianki i ona właśnie mi mówiła, że marzy o takim rosole - ze szczęśliwego drobiu oczywiście - gdzie do gara wrzuca się także nóżki ( to jeszcze nic) ale na te nóżki zawija się prawdziwe jelita tego kuraka )oczywiście po wcześniejszym porządnym ich umyciu). Ona się tym zachwycała.Spotkałyście się z takimi rarytasami :-?

Re: Flaczki drobiowe

PostNapisane: 30 lis 2013, o 20:29
przez iwon62510
Diaro nic takiego nie słyszałam.. :-o .moja rodzinka toleruje tylko takie ala drobiowe-żołądkowe ;)

Re: Flaczki drobiowe

PostNapisane: 30 lis 2013, o 20:36
przez Diara
No wiadomo - żołądki są super. Muszę zrobić takie flaczki, ja do tej pory robiłam tylko w sosie.

Przepis na makowiec

PostNapisane: 4 gru 2013, o 13:52
przez ma-la 1
witam wszystkie serdecznie
macie może jakiś sprawdzony przepis na makowiec?
chodzi za mną od jakiegoś czasu,ale cały czas wymiguję się dzieciom że nie mam przepisu :-o :-o

Re: Przepis na makowiec

PostNapisane: 4 gru 2013, o 20:59
przez Diara
Ja niestety prawdziwego makowca nigdy nie robiłam (nigdy nie dorównam makowcom robionym kiedyś przez moją ś.p. mamę) :( , ale w zastępstwie robię takie, że na kruchy spód kładę masę makową z bakaliami a na wierzchu - na masie makowej robię kratkę z ciasta ( tutaj dzieci mają pole do popisu bo mogą kulgać cienkie wałeczki) i co wyjdzie to wyjdzie.Pełna dowolność.

Re: Przepis na makowiec

PostNapisane: 4 gru 2013, o 21:25
przez iwon62510
Ja nie robię tradycyjnego makowca,ale takie ciasto makowe na biszkopcie...najpierw robię mase makową,a na wierzch zalewam ciastem biszkoptowym...jak ciasto się się upiecze i przestygnie ,przewracam na desce i biszkopt jest na spodzie,a wierzch polewam polewą czekoladową..najlepiej gorzką..

Re: Przepis na makowiec

PostNapisane: 6 gru 2013, o 13:28
przez Sefie
ma-la1 Ja mam sprawdzony drożdżowy na makowiec ...dzisiaj napisze wieczorem ..będę miała więcej czasu ...podam linki ..piekłam oba i oba drożdżowe i na te swieta też będę piekła ..zaraz ide do lekarza o dopisanie hormonów na tarczyce ...bo zmieniam dawkę

Szybka szarlotka

PostNapisane: 6 gru 2013, o 15:36
przez olikkk
Podaję Wam link na szybką i dobrą szarlotkę, którą robię z powodzeniem od kilku lat :) Niektóre z Was już go znają ;)

http://www.naszrybnik.com/site/art/5-styl-zycia/16-gotowanie/920-szybka-szarlotka.html

Dla ułatwienia dodam, że warto ciasto przed wałkowania położyć lekko popruszone mąką na papier śniadaniowy lub do pieczenia ciasta,
przykryć drugim papierem i wtedy świetnie się rozwałkuje i łatwo je przełożyć na blachę :)

Powodzenia i smacznego :)

Przepisy na makowiec

PostNapisane: 6 gru 2013, o 17:42
przez Sefie
http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany ten jest super piekę go nie raz z gotowego maku zpuszki ..bo nie dokupiłam dostawki do mielenia do robota ...więc idę skrótem przepis polecam...

http://www.slodkiefantazje.pl/makowiec- ... ojej-babci ten też jest godny polecenia makowiec


http://www.mojewypieki.com/przepis/swia ... -wykwintny a tu polecam jeszcze sernik z tego samego bloga ,piekłam go kilka dni temu -przepis z sera wiaderkowego piątnicy na dużej tortownicy 27 cm piekłam

Ryba po grecku

PostNapisane: 8 gru 2013, o 23:20
przez Diara
Lori :) pytasz o rybkę po grecku, powiem Ci tak, ja nie mam przepisu, robię ją tak od serca i zawsze wychodzi mi wspaniale. Nie potrafię określić wszystkiego na sztuki czy wagę.
Opiszę co i jak robię to może będzie zrozumiałe.
Smażonej rybki mam kopiasty - duży talerz.
A do farszu przygotowuję tak mniej więcej cały zestaw warzywny (taki np. z Biedronki, tj. ze 4 spore marchewki, pietruszka, kawał zielonego pora, selera wielkości mojej pięści) oraz 2 spore cebule, które kroję na półplasterki i obsmażam na oleju - który później razem z cebulą trafi co farszu.
Warzywa ścieram na tarce do jarzyn i zalewam wodą tak aby były ledwo zakryte, dodaję kilka ziarek ziela angielskiego, ze 2-3 liście laurowe, 1 kostkę warzywną (lub rosołową), pieprz i dla równowagi oczywiście cukier (to już do smaku). Dokładam usmażoną wcześniej cebulę razem z tym olejem i gotuję nie za długo aby tylko zmiękły warzywa (nie lubię ciapy, więc myślę, że ok. 15 minut) Po koniec gotowania , na ostatnie 5 minut dodaję zielonego pora (można też zieloną pietruszkę) i na sam koniec koncentrat pomidorowy, nie za dużo żeby nie było za kwaśne, myślę że taka mała puszeczka. Razem jeszcze parę minut i gotowe.
Jeszcze takie gorące przekładam do salaterki kładąc na przemian warstwę farszu, warstwę ryby.
Gdyby sos okazał się za rzadki można w pod koniec gotowania podsypać odrobinę tartej bułki.