Na prośbę
Dorotki podaję przepis na pyszne kokosanki
2 białka
200g wiórek kokosowych
50g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
troszkę soku z cytryny
Masło z cukrem rozpuścić w garnku dokładnie mieszajac, aż cukier się rozpuści i dodać mleko nadal mieszając.
Na koniec wsypać kokos i dokładnie wszystko połączyć.
Zostawić do wystudzenia , a w tym czasie ubić białko.
Ja część cukru zostawiłam , żeby wsypać na końcu do ubitych białek.
Teraz dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, a potem przełożyć do wystudzonego kokosu i wszystko razem starannie wymieszać , dodając soki z cytryny .
Za pomocą łyżeczki układać na blaszce ciasteczka zachowując odpowiednie odległości, ponieważ będą się troszkę rozpływać
Piec ok 15 minut w temp.180°C , tak żeby były ładnie przyrumienione.
Smacznego