1. Na spód ciasta:
25 dkg drobno startych orzechów włoskich
20 dkg cukru ( szklanka )
2 łyżki tartej bułki
8 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić pianę. Dodać żółtka utarte z cukrem.
Dodawać powoli mieszając stare orzechy i bułke tartą.
Na koniec proszek do pieczenia.
Pieć ok pół godziny jak biszkopt, do suchego patyczka.
Termoobig 180°C
2. Bita śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki "30” ubić dodając 2 łyżki cukru i cukier waniliowy.
Na koniec dodać gęstniejącą cytrynową galaretkę rozpuszczoną w szklance goracej wody.
Gotowe ciasto odwrócić na drugą stronę i posmarować bitą śmietaną.
3. Galaretka na górę:
2 galaretki o smaku wg uznania ( fajnie wyglada czerwona ) rozpuścić w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody.
Lekko tężejącą wylać na górę i lekko posypać kokosem.
Dla mnie bomba
Smacznego
Blacha na duży tort, bądź prostokątna, raczej większa.