Rzucanie proste: wyciągam z piekarnika torownicę i upuszczam na podłogę /podłożyłam gruby ręcznik/ z wysokości kolan. Wstawiłam tortownicę ponownie do gorącego-już wyłączonego piekarnika i tam sobie stygnie. Drzwiczki otworzyłam lekko. Stracha miałam strasznego..
Anulek podaję przepis na swój sernik królewski:
Ciasto: 3 szkl. mąki-daję tortową, 3 żółtka, 1,5 szkl. cukru pudru, 3/4 kostki Kasi, 3 łyżki kakao,3 łyżeczki proszku do pieczenia. Zagniatam ciasto, czasami dodając śmietany jak się nie chce kleić. dzielę na 2/3 i 1/3 zamrażam w woreczku.
Ser: 1 kg twarożku z wiaderka, 4 żółtka, 1 kostka Kasi lub 250 g masła,cukier waniliowy, olejek cytrynowy, 1.5 szkl. cukru, jeden śmietankowy budyń bez cukru. Ucieram tłuszcz z cukrem, dodaję żółtka, ser, olejek, budyń i na końcu pianę z 7 białek.
Ścieram na tarce jarzynowej większą porcję ciasta, wylewam ser i ścieram mniejszą część ciasta. Ja piekę na termoobiegu 160 stopni. Do czasu aż patyczek będzie suchy po dziobnięciu sera
Zdjęć nie pokażę bo wszystko zostało pożarte