Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
dwie spore cebule
2 ząbki czosnku,
1 pomidor
bulion z kurczaka i warzyw albo z kostki - ok. 1,5-2 litra
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
sól, pieprz
ostra papryka, chilli lub pieprz cayenne ( jedno do wyboru)
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki mięty
natka pietruszki lub kolendry
2 łyżeczki masła klarowanego
łyżka oliwy lub oleju
Kroimy drobno cebulkę i czosnek, podsmażamy w garnku na rozpuszczonym masełku klarowanym i oleju, na to wrzucamy drobno w kosteczkę pokrojony pomidor.
Pomidor ma być obrany ze skórki, wyrzucamy wszelką wodę i pestki z pomidora, kroimy tylko miąższ.
Jak już lekko podsmażymy (czuć piękny zapach), to wrzucamy szklankę czerwonej przepłukanej woda soczewicy,
Zamieszać.
Następnie zalewamy wszystko bulionem. Dosmaczamy sola i pieprzem, ostra papryką, dodajemy łyżeczkę kuminu.
Gotujemy pod przykryciem ( lekko uchylona przykrywka ) okołu 30 minut na wolnym ogniu.
Potem dodajemy sok z połowy cytryny, mietę.
Zupe na talerzu posypujemy drobno pokrojona natka pietruszki lub kolendrą.
Można na koniec wrzucić trochę natki do zupy. ładnie wygląda.
Smacznego