Hello
kobietki w moim ulubionym wątku..zrobiłam wczoraj eksperymentalne ciasto drożdżowe bez wyrabiania ..dla mnie bomba..
Ciasto dla tych co zabiegane,i nie mają czasu na pilnowanie ciasta jak wyrośnie ,albo dla leniwych jak kto woli...
Składniki:
10 dkg drożdży
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
4 jajka całe
1 szklanka oleju
4 szklanki mąki
cukier waniliowy ,odrobina soli
Wszystkie składniki po kolei,włożyć do plastikowej miski(nie mieszać) na 3 godziny,u mnie stało prawie 5 bo wrzóciłam wszystko do miski jak szłam do pracy,a jak przyszłam to składniki tylko wymieszałam i na blaszkę,postało z 10-15 min ,zrobiłam na to kruszonkę:
1/2 kostki masła ,ja starłam na tartce jerzynowej bo było bardzo zmarznięte..
1 szkl.cukru
1 szkl.mąki,
cukier waniljowy
wyrobiłam w rękach na konsystęcje takiego mokrego piasku,pokruszyłam na ciasto i do pieca na około 50-60 min w temperaturze 180st.
Ciasto jak na drożdżowe jest smaczne,moja córcia wczoraj się zajadała,co wcześniej twierdziła,że takie ciasto jest za suche do jedzenia...smacznego