przez ASAJ75 » 27 paź 2023, o 13:32
Eli specjalnie dla Ciebie( tylko czy dzieci lubią ryby?)
Łososia filet ze skórą kroję na porcje i każdą układam na folii aluminiowej . Solę, pieprzę,kilka kropel cytryny, na to pokrojone w piórka marchew i por, odrobinę masła w kawałku na wierzch( w wersji fit kilka kropel oliwy), zawijam folią w cukierek i na 20 minut do piekarnika 190 stopni. Do tego gotowane ziemniaki, które polewam zimnym sosem zrobionym z jogurtu, pieprzu, soli i dwóch łyżeczek takiego roślinnego różowego kawioru, który jest w ikei do kupienia. Plus surówka ze świeżej kapusty z natką. Pycha. Goście wcinają.
Druga opcja do podawania z gotowanym ryżem- łosoś w całości też w folii, który nacieram marynatą zrobioną z oliwy, startego czosnku, świeżego imbiru, łyżki miodu, paru łyżek sosu sojowego, pieprzu, białego sezamu i pieprzu oraz soli. Obstawiam do lodówki na dwie godziny. Piekę pół godziny zawinięte w folię, na koniec ciut ją rozchylam. Do tego podaję kapustę pak choi do kupienia w lidlu, którą nacieram czosnkiem i skrapiam sosem sojowym i na 3 minuty na suchej patelni opiekam.
Pierś z indyka w rękawie- solę, pieprzę, układam na to 3/4 kostki masła i piekę w zależności jak duża piwrś- rozpływa się w ustach a potem i do chlebka pycha.
A kurczak- to po prostu rozsypuję kilo soli na dnie naczynia żaroodpornego, całego kurczaka niczym nieprzyprawionego układam na tej soli i piekę 190 stopni z grzałką od góry, po pół godzinie obracam i znów piekę pół godziny, i na koniec znów go obracam na kwadrans i przypiekam w 220( moi lubią suchego, a nie soczystego). Do tego buraczki, pure z batata i robi się prawie wykwintnie.
Smacznego!