Strona 1 z 62

Nasze sprawdzone i godne polecenia przepisy

PostNapisane: 28 sty 2013, o 14:42
przez olikkk
Wątek jest kontynuacją założonego wcześniej, który można prześledzić tutaj

http://forum.gazeta.pl/forum/w,100789,122831826,122831826,Nasze_sprawdzone_i_godne_polecenia_przepisy.html

Zachęcam, żeby w tytule postu podawać nazwę potrawy :)

Ciasto na pierogi i uszka Bulbinki

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:07
przez bulbinka536
Autor: bulbinka536 ☺ 11.12.11, 14:35

CIASTO NA PIEROGI I USZKA

2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ -przesiać przez sito
3/4 SZKL, GORĄCEJ WODY
2 ŻÓŁTKA
2 ŁYŻKI OLEJU
SÓL

Po wyrobieniu ciasta ,odłożyć na bok i przykryć gorącym talerzem (będzie puszyste i lepsze do klejenia Obrazek
PAMIĘTAĆ ,aby dużo nie podsypywać mąką ;) bo ciasto będzie do niczego i źle będzie się lepiło :)

Wodne Rogaliki Basi

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:11
przez olikkk
Autor: basiab64 14.01.12, 19:57

50 dkg mąki pszennej
2 jajka
1 kostka palmy
5 dkg drożdży
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyzki cukru
marmolada
1 białko i cukier kryształ do posypania

Sposób wykonania

Mąkę posiekać z margaryną, drożdże pokruszyć i dodać resztę składników ,zagnieść ciasto.Gdy już ciasto jest gotowe robimy z niego kulę i zawijamy w płócienną ściereczkę i wkładamy do garnka z zimną wodą tak żeby było całe zanurzone,gdy ciasto wypłynie na wierzch (około 30 minut) odwijamy i wyrabiamy jeszcze chwilę na stolnicy posypując trochę mąką .Gdy juz bedzie dobrze wyrobione (nie powinno lepić się do rąk) rozwałkowujemy kroimy na kwadraty ,na każdy kwadrat nakładamy marmoladę i zwijamy tak aby powstały rogaliki, góre każdego rogalika zanurzamy w ubitym białku a nastepnie w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 1 cm odstępach ,pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor . ( najpyszniejsze są w tym samym dniu )

Jesienno-zimowa zupka rozgrzewająca

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:19
przez iwon62510
Autor: iwon62510 22.09.11, 19:18

przepis baaardzo uproszczony /dwie wersje/w nawiasach
wersja łagodniejsza....


...Kaupsta pekińska-----pokroić
...2 pomidory moga być dojrzałe----pokroić w kostke
...1-2 czerwone papryki............!!--!!--
...1-2 cebule....................!!---!!--
....60 dkg wołowiny gulaszowej...

(można dorzucić warzywek utartych na jarzynowej tarce..marchew pietruszka seler)ale wtedy jest mniej ostra...

wszystko razem przesmażyć na oliwie (kapustę,paprykę ,pomidory,cebulę),a następnie wrzucić do garnka
dolać szklankę wody...dusić pod przykryciem do
zagotowania.....następnie dolać taką ilość wody ..ile chcesz mieć
zupy...wołowinę pokrój w grubą kostkę...wrzuć do warzyw ..gotuj do
miękkości...dopraw...jarzynką,pieprzem..imbirem...lub czerwoną ostrą
papryką...WSZYSTKO...SMACZNEGO!!!!!!

ps.jak kto woli można dodać łyżkę keczupu,lub koncentratu pomidorowego...
--
Obrazek świeżynka-usunięta macica 1 marca 2011,mam 46 lat Obrazek

Chlebek Grazi

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:22
przez 1grazia42
Autor: 1grazia42 25.01.13, 10:39

Żeby upiec ten chlebek, potrzeba tylko łyżki, łyżeczki, sporego garnka i 2 keksówek.
1 litr zdecydowanie ciepłej wody, ( jeśli któś nie lubi wilgotnego można dać 900ml ),
50 g ( pół paczki ) świeżych drożdży, ( 40 g dłużej rośnie ale nie czuć drożdzy ),
1 łyżka czubata soli,
3-4 łyżki oliwy,
łyżeczka tymianku,
1-2 szczypty kminku,
1 szklanka otrąb pszennych,
1 kg mąki ( może być np Babuni typ 650 z Biedronki - bo tania ) ,
(lub mieszam np 80 dkg pszennej i 20 żytniej)
tu następuje pewna dowolność. Ja robię np tak:
1/2 szklanki siemienia lnianego,
1/3 szklanki ziaren słonecznika łuskanego,
1/6 szklanki ziaren dyni łuskanej.
można też sezam,cebulka prażona,płatki owsiane i co tam kto lubi.Jeśli żurawinowy to tylko otręby i szklanka żurawiny.

Najpierw mieszamy drożdże z ciepłą wodą, potem dodajemy resztę składników porządnie mieszamy i zostawiamy na ok. 30 min. (można od razu przełożyć do keksówki).
W międzyczasie smarujemy 2 keksówki masłem i przesypujemy tartą bułką.
Po ok. 20 min. od wymieszanie ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 100C. (temperatura 100C ma pomóc w szybszym wyrośnięciu ciasta).

Przelewamy ciasto (jest dość luźne) do keksówek ) i ja obsypuje wierzch makiem.
Pieczemy w temperaturze 180C ok. 35-45 min. w zależności od możliwości piekarnika i stopnia zrumienienia skórki. trzeba piekarnik wyczuć. SMACZNEGOmoje pierwsze dwa chlebki wyszły masakra ,ale sie nie zniechecilam, od kilku miesiecy w ogóle nie kupuję pieczywa,córce robie tylko z otrębami ze względu na aparat ona nie może ziaren ,więc ma swój chlebek

CIASTO - STYROPIAN

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:25
przez xxxgosienka43xxx
xxxgosienka43xxx 20.01.13, 17:48

Obiecany przepis -CIASTO - STYROPIAN -łatwe do zrobienia , taki niby sernik, bardzo dobre , w smaku zaskakujące

Ciasto : 3 szkl. mąki tortowej
0.5 szkl. cukru pudru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag. margaryny Kasia
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części . Jedną włożyć do zamrażalnika a drugą -jeżeli chce się płaski spod ciasta to wyłożyć dno średniej prostokątnej blaszki albo jeżeli chce się bardziej dekoracyjny spód to też włożyć do zamrażalnika a po schłodzeniu zetrzeć na tarce takie grube wióry wprost na dno blaszki . Ciasto podpiec na złoty kolor.

Masa śmietanowa : 1 litr śmietany 18 % (np. ZOTT)
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe w proszku z cukrem ( na 0.5 litra mleka )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno , dodać cukier, śmietanę i pozostałe składniki.

Ubić pianę z 1 białka i posmarować nią podpieczone ciasto w blaszce ( zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta wilgocią od powideł ) a następnie posmarować ciasto powidłem śliwkowym lub inną konfiturą ( nie dżemem bo jest za rzadki ). Na to wyłożyć masę śmietanową a na wierzch zetrzeć to ciasto z zamrażalnika ( też grube wióry). Piec ok. 50 min. w 170-180 st. C. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze chwilę w zamkniętym piekarniku , potem chwilę w lekko uchylonym i dopiero wyjąć . Wystudzić .
A potem zajadamy , ciesząc się ,że mamy taki fajny przepis. Smacznego

To jest proporcja na taką średnią prostokątną blaszkę o dł . chyba 36 cm.

--
46 lat- 8 marca 2012 usunięta macica z szyjką , jajniki zostały , h-p (ok) . Zachodniopomorskie -do morza mam 10 km.

BABKA-ZEBRA

PostNapisane: 2 lut 2013, o 13:27
przez xxxgosienka43xxx
xxxgosienka43xxx 17.01.13, 16:39

BABKA-ZEBRA :
zapach cytrynowy i migdałowy
5 jaj
2 i 1/2 szkl. mąki tortowej + 2 łyżki mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. oranżady białej ( np. z Biedronki)
1 szkl. oleju
2- 3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka +cukier ubić aż będą białe i sztywne , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dalej ubijać . Dodać szklankę oranżady + szklankę oleju , ubijać . Podzielić na 2 części . Do jednej dodać kakao o aromat migdałowy , do drugiej 2 łyżki mąki i aromat cytrynowy. Wykładać łyżką na środek przygotowanej formy na przemian : 2 łyżki ciasta ciemnego i na jego środek 2 łyżki ciasta jasnego - do wyczerpania ciasta . Upiec w 170-180 st C - 55/60 min.
--
46 lat- 8 marca 2012 usunięta macica z szyjką , jajniki zostały , h-p (ok) . Zachodniopomorskie -do morza mam 10 km.

Ciasto bananowe

PostNapisane: 15 lut 2013, o 19:10
przez iwon62510
Przesyłam Wam przepis na ciasto bananowe,jak banany już są bardzo dojrzałe,albo z przeceny to wtedy wychodzi super ciasto...
Produkty podaje w kolejności ich wkładania do miski ...
1----- 3-4 banany dojrzałe
2-----1/2 szklanki oleju
3-----1 szklanka cukru
4-----1-2 jajka
5-----6 łyżek- do wyboru co jest w lodówce może być(jogurt,maślanka,kefir lub zsiadłe mleko)
6-----2 szklanki mąki
7-----2 łyżeczki sodki
na koniec dodajemy bakalie(też różne)orzechy,rodzynki,dynia,słonecznik,wiórki kokosowe..co kto ma..

Sposób wykonania:
Rozgnieść banany ,od 2-5 pozycji
kolejno wrzucać do miski i wymieszać widelcem Obrazek
Pozostałe produkty dołożyć i wymieszać już łyżką Obrazek
Piec najlepiej w takiej formie babki z dziurką ...około 50min do 1 godz.
Ciasto jest upieczone,jak pachnie w domu bananami...SMACZNEGO!!!!!!!!!

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:46
przez naci43
CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI
4 BANANY -BARDZO DOJRZAŁE
1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻKA SODY
3/4 SZKLANKI CUKRU
1 JAJKO
50 GR TŁUSZCZU
TABLICZKA LUC POL CZEKOLADY NAJLEPIEJ GORZKIEJ
WYKONANIE
BANANY ROZGNIESC WIDELEC DODAC RESZTE SKLADNIKOW WYMIESZAC,CZEKOLADE ZETRZEC NA GRUBYCH OCZKACH PIEC PONAD GODZ

Babka ucierana

PostNapisane: 17 lut 2013, o 23:20
przez bulbinka536
Babka ucierana
1 kasia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 całe jaja
WSZYSTKO UCIERAMY
następnie ;
1 szkl.mąki tortowej
1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 St. piec około 1 godz.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

PostNapisane: 18 lut 2013, o 12:21
przez cios
Naci a w którym miejscu ta czekolada???????No i w jakiej ilości?

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

PostNapisane: 19 lut 2013, o 00:31
przez naci43
cios no patrz zapomnialam.jutro zerkne w przepis i dodam
JUZ DODALAM :)

SCHABIK

PostNapisane: 4 mar 2013, o 12:35
przez laguna
Cos dla mięskożernych :)
SCHABIK:
- 8 kotletów schabowych ( u mnie szynka wieprzowa)
-3/4 kg marchwi
- 1/2 kg cebuli
- 30 dkg serka żółtego
- majonez - 3 - 4 łyżki
- sól, pieprz, vegeta
Kotleciki lekko rozbić ( ja sobie oszczędziłam tej czynnosci i moją szyneczkę tylko pokroiłam na niezbyt grube plastry), posolić, popieprzyć, opruszyć vegetą ( jesli ktos używa - ja ciągle nie bardzo mogę się bez niej obyć, przerzuciłam się tylko na Natur).
Marchew obrać, pokroić w plastry, a cebulę w półplastry.
Na dnie brytfanki ( nie smarowałam zadnym tłuszczem) ułożyć grubą warstwę marchwi i cebuli, na to mięsko, następnie cieńszą warstwę marchwi i cebuli, posypać startym żółtym serkiem i posmarować majonezem.
Przykryć folią aluminiową i do piekarnika!
Piec 2 godziny pod przykryciem i pół godziny bez przykrycia ( u mnie wystarczyło 1 godz.50 min., no i nie odkrywałam brytfanki).
Mięsko aromatyczne i mieciutkie, dla mnie pycha z suróweczką z kiszonej kapustki ( mogę jesć na kilogramy) i kaszą jaglaną :)
Wiem, że majonez kaloryczny a i ser żółty nie lepszy, ale, jak to mówią, nie ma róży bez ognia :p

SCHABIK

PostNapisane: 11 mar 2013, o 16:50
przez cios
Laguno ten przepis jest super!Nawet moi bardzo grymaśni i wybredni domownicy zachwycali sie tym mięskiem. dziekuję za podpowiedź. :-*

SCHABIK

PostNapisane: 11 mar 2013, o 17:27
przez laguna
A to się cieszę, że smakowało. :)
Moje mięsnożerne potwory też wrąbały całą brytfankę na raz ;)

Babka ucierana

PostNapisane: 12 mar 2013, o 10:35
przez naci43
bulbinka536 ta Twoj przepis na babeczke Obrazek rewelacja.pieklam dopiero dwa razy i wyszla super :)dzieki dzieki dzieki Obrazek

Babka ucierana

PostNapisane: 12 mar 2013, o 20:20
przez bulbinka536
Naciu cieszę się bardzo :D :-*

Ciasto cynamonowe

PostNapisane: 2 maja 2013, o 15:40
przez 0agnieszka1982
Ciasto cynamonowe :) :
4 jaja
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szkl oleju
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka ( pokrojone w kostkę)
Jaja, cukier waniliowy i zwykły i olej zmiksować, krótko, dodać mąkę, sodę, proszek i cynamon i zmiksować,Dodać jabłka i wymieszać, wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia).Piec ok 50 min w 180 stopni.
Smacznego :)

Miodek majowy

PostNapisane: 11 maja 2013, o 10:23
przez iwon62510
Bulbinka wspomniała o leczniczym miodzie z pospolitego mleczu...w ubiegłym roku dostałam słoiczek takiego specyfiku od koleżanki ..jest pyszny i bardzo wartościowy..napewno go zrobię w tym roku...

Miód z mleczu, czyli mniszka lekarskiego zbawienne działanie

Miodek majowy, wywodzący się z tradycji śląskiej, przypomina w smaku miód pszczeli. Nie płuczę kwiatów, bo wtedy pozbyłabym się cennego pyłku. Zostawiam tylko na jakiś czas (najlepiej na białym płótnie lub gazecie) by wszelkie insekty zdążyły opuścić piękne, żółte kwiatki. Syrop ma właściwości oczyszczające, szczególnie dotyczy to wątroby i woreczka żółciowego. Przypisuje się mu także działanie przeciwkaszlowe. Zawiera interferon, który powoduje wzrost odporności. Jednakże osoby mające problemy z nadkwaśnością i wrzodami żołądka, powinny poradzić się lekarza lub zrezygnować z kuracji mniszkiem...
Doskonały jest także jeśli boli gardło i odczuwa się w nim drapanie,ale również na chlebek...

Składniki:
700 główek kwiatów mniszka lekarskiego
1 litr wody
3 cytryny
1,5 kg cukru
Kwiaty rozłóż na białym materiale lub gazecie i poczekaj aż wyjdą z nich robaczki. Potem wrzuć je do garnka (kwiatki a nie robaczki), zalej wodą i dorzuć 1 cytrynę pokrojoną w plastry (ze skórką). Zagotuj pod przykryciem przez 15-20 min. Zostaw na 24 godziny także pod przykryciem. Następnego dnia odcedź wszystko przez gazę lub na sicie.Kwiatki i cytrynę wyrzuć a do wywaru dodaj cukier i gotuj przez ok. 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sok z 2 cytryn - zapobiegnie to stwardnieniu "miodu" i nada rześki smaku. Przelej do małych słoiczków. Nie trzeba pasteryzować.

Miodek majowy

PostNapisane: 11 maja 2013, o 20:11
przez vika45
Kurna jak się doliczyć 700 główek? Ja tak dawno temu pisałam maturę z matmy!!! :-?