Przetestowałam kilka sposobów na zrobienie dobrego zakwasu i z moich doświadczeń wynika, że najlepszy przepis i sposób przygotowania zakwasu wreszcie znalazłam
Zakwas jest pyszny i pięknie wygląda, mam też nadzieję, że jest bardzo zdrowy
https://rytmynatury.pl/zakwas-z-burakow-naturalnie-fermentowany/Prócz tego co w przepisie dodałam jeszcze kilka plasterków imbiru, łyżeczkę majeranku i odrobinę rozmarynu.
Wszystkie przyprawy i czosnek mocno zgniotłam i przez chwilę potrzymałam we wrzątku. Podobno lepiej przejdzie aromat ziół do wody, którą po wystudzeniu wlewamy do buraków.
Robiłam wg tego przepisu już dwa razy i wyszedł wyśmienicie
Przykrywam dodatkowo ściereczką i trzymam blisko ciepłej ścianki lodówki.
Wygląda na to, że takie warunki są odpowiednie, bo wreszcie proces kiszenia odbywa się prawidłowo
Polecam i życzę zdrowia