Karp z pieczarkamiskładniki:karp ok. 1 kg do 1,5 kg
0,5 kg pieczarek,
cebula,
mały kubeczek gęstej śmietany,
oliwa lub olej do smażenia,
mąka,
sól, pieprz
Karpia umyć, oczyścić z łusek, odciąć głowę, płetwy i ogon, ja ściągam jeszcze skórę. Rybę umyć, odfiletować i pokroić na porcję. (można to zrobić wcześniej i zamrozić) Porcje ryby skropić cytryną, przyprawić solą i pieprzem, można dodać przyprawę do ryb. Karpia obtoczyć w mące i usmażyć, rumieniąc po obu stronach.
Pieczarki umyć, pokroić drobno w kostkę. Cebulę też drobno pokroić, podsmażyć cebule i pieczarki na oliwie lub oleju, przyprawić pieprzem i solą.
Rybę układać na przemian z pieczarkami w najlepiej naczyniu żaroodpornym lub w rondlu i polać śmietana. Dusić na małym ogniu przez kilka minut (ja wkładam do piekarnika).
Życzę smacznego