CHLEB Z ZIARNAMI na drożdżachskładniki:
1kg mąki pszennej (650, 400, krupczatka - z każdej jest dobry)
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
8 łyżek otrębów (pszenne, żytnie, owsiane obojętnie, można mieszać)
6 łyżek siemienia lnianego (ziarna)
6 łyżek słonecznika
5 dkg drożdży
4 szklanki ciepłej wody
papier do pieczenia
Najwygodniej wyrabiać w misce (ja mam metalową)
Przesianą mąkę wymieszać z suchymi składnikami.
Drożdże rozpuścić w szklance wody, wlać do mąki razem z resztą wody (w sumie 4 szklanki, mogą być niepełne).
Wyrabiać ciasto ok. 10 min, pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia pod ściereczką.
Ponownie wyrobić ciasto (wystarczy krótko) i zostawić na kolejne 20 minut pod ściereczką.
Wyłożyć foremki papierem do pieczenia (lepszy brązowy, bo biały mi się przykleił do ciasta).
Wyrobić ciasto po raz trzeci (też krótko), podzielić w zależności od ilości form i wyłożyć do blaszek. Dobrze jest wyrównać powierzchnię ciasta zamoczoną w wodzie ręką. Pozostawić na kolejne 20 minut pod przykryciem. Ja po tych 20 min. włączam piekarnik i jak się nagrzeja to wstawiam do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni (w zależności od piekarnika) ok 1 godz. Przy temp. 180 zostawić na dodatkowe 10-15 min. Po upieczenieniu wyjąć z blaszek, zdjąć papier i zostawić do wystudzenia.
Korzystałam z różnych foremek. Czasami były dwie podłużne szersze, czasami 3 podłużne węższe. Zdarzyło mi się piec też na szerokiej blaszce. Polecam jednak te wąskie.
Z tej ilości mąki wychodzą 3 chleby ok 60 dkg. Można spokojnie zrobić z połowy porcji.
Polecam regularnie jeść przy problemach z zaparciami
SMACZNEGO