Moniks podobno masz problem z dobrym przepisem na pierniczki, więc podam Ci mój, który stosuję od lat
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 czubata łyżka margarny Kasia - rozpuścić ( lub masło)
1 jajko
1/3 szklanki płynnego miodu
1/2 szklanki cukru pudru
Można jeszcze dosypać troszkę cynamonu i kardamonu.
Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
Wycięte pierniczki piec ok 15 minut w piekarniku w 180° na termoobiegu.
Zerkać na kolor, żeby się nie przypaliły ....
Układam pierniczki na papierze do pieczenia ciasta, łatwo i szybko można je potem zdjąć z blachy.
Porcja którą podałam jest dość mała, dlatego robię ją 2 razy większą.
Wychodzą mi z takiej ilości 4 duże blachy, które układam jedna na drugiej i wszystkie razem wkładam do piekarnika.
Tym razem robiłam taką porcję aż dwa razy i miałam 8 blaszek
Mam nadzieję, że się uda
Smacznego
Sugerowany lukier - 1 białko ubić na pianę i dodać szklanę cukru pudru.
Inna wersja to cukier puder z odrobiną gorącej wody, dobrze wymieszać, można dodać odrobinę farbki spożywczej.