Obiecałam przepisy na moje urodzinowe potrawy i ciasta, więc proszę bardzo
1.
Pleśniak - przepisów tysiąc ale ja wybrałam ten
W miejsce powideł śliwkowych dodałam jeszcze jabłkowe i drobno pokorojony ananas z puszki.
Pierwszą warstwę rozłożyłam na blachę zwyczajnie bez chłodzenia i ścierania na tarce.
2.
Rolada z bitą śmietaną Przepis na biszkopt wykorzystałam swój , który jest tu , kilka postów wcześniej
a ścieraczka na którą wykładałam biszkopt była wilgotna.
Zwinełam biszkopt w rulon razem ze ścierką, a dalej jak w przepisie
3.
Krówka Niestety zbyt krótko rozgrzewałam karmel i ciasto nie było takie ciemne jak na widocznym obrazku
Migdały podprażyłam, bo są wtedy smaczniejsze
4.
Rolada szpinakowa http://asia-white-kitchen.blogspot.com/ ... akowa.htmlPonieważ mąż nie lubi ryb , zamiast wędzonego łososia dodałam suszone pomidory w zalewie i miałam dodać dla koloru paprykę czerwoną i żółtą, ale zapomniałam

5.
Sałatka brokułowa z prażonym słonecznikiem w której nic nie zmieniłam
3.
Pieczarki faszerowane mięsem Ponieważ zdjęcie które zobaczyłam nie było zachęcające, postanowiłam coś z tym zrobić , żeby było smaczniej i ładniej
Wykombinowałam, że trzeba te pieczarki czymś przykryć i zrobiłam tak :
Wzięłam ananas z puszki, przycięłam wielkość krążków, do wielkości moich pieczarek i każdą przykryłam ananasem.
W takiej wersji piekłam , a kilka minut przez wyłączeniem piekarnika, każdą pieczarkę przykryłam krążkiem żółtego sera, zaś na środek położyłam przekrojone na pół maleńkie pomidorki w kolorach czerwonym i pomarańczowym, albo oliwkę z papryką w środku. Tak więc miałam pieczarki w trzech kolorowych wersjach
Nie były już takie bure jak te w oryginale
Ananas, ser i dodane ozdobniki dodały nie tylko uroku, ale też soczystości i ciekawego smaku
Bardzo polecam taką wersję

Ścinki z ananasa, które mi zostały, wykorzystałam do pleśniaka