przez ASAJ75 » 13 sie 2024, o 00:12
Kochane!
Przepis na paprykę, wychodzi znakomita. Chrupiąca i nie za kwaśna. Przepis na 1,5 kg papryki.
4szklanki wody
1, 125 szklanki octu( ja daję jedną)
1 szklanka cukru,
1lyzka soli kamiennej
Gorczyca, cebula w talarkach( małe), 2 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, może być goździk i cynamon w korze.
Z wody, octu, soli, cukru zagotowujemy zalewę. Studzimy.
Paptuykę w cząstkach układamy w wyparzonych słoikach, wrzucając po trochu wszystkich przypraw. Zalewamy zimną zalewą i zakręcamy. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. I trzymamy tak słoiki przez 16-20 minut. Wyciągamy gorące. Układamy do góry dnem i po jakiejś godzinę stawiamy normalnie. Jak nie zassie, wstawiamy do lodówki i wtedy jakimś cudem zasysa. A jak jednak nie zasysa to zjadamy szybko- do mięska- pychotka.