Bóle, kaszle - co robić? / Powikłania - autoprzeszczep nerki

Re: Bóle, kaszle - co robić?

Postprzez MałaMi1980 » 10 sty 2014, o 12:47

Dziewczynki dzięki za dobre słowo, bo się trochę posypałam. Niby rozsądnie i racjonalnie tłumaczę sobie, że wznowa nie jest możliwa, że lekarz robiący USG to młody szczyl - może sugerował się opisem operacji i stąd te wnioski, ale jest we mnie strach. Mam też hemoroidy, więc boje się, że może to rak jelita, może nerki - choć czytałam objawy w necie i nerka mi do tego nie pasuje. Jelita? Hmmm, chyba jednak też nie, no ale po moich przejściach to chyba już nic mnie nie zdziwi...
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
MałaMi1980

Data operacji: 26 września 2013
Metoda operacji, zabiegu: cięcie pionowe
Powód operacji, zabiegu: Rak szyjki macicy I B1
Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima
Wynik HP: OK
Terapia hormonalna: Lenzetto

Postprzez laguna » 10 sty 2014, o 18:11

Wyczytałam, że wodobrzusze przy niewydolności nerek może występować, a to by się chyba z wynikiem usg zgadzało, co nie?
Jakoś nie mogę uwierzyć w tę wznowę...
laguna

Data operacji: 20 października 2011
Metoda operacji, zabiegu: cięcie poprzeczne
Powód operacji, zabiegu: guz jajnika
Zakres operacji: Usunięcie jajnika
Wynik HP: endometrialny guz jajnika granicznej złośliwości
Terapia hormonalna: Nie

Postprzez MałaMi1980 » 10 sty 2014, o 19:34

Laguna tak, to by się zgadzało. Chociaż ja nawet nie czuję, że ta jedna nerka jest niby niewydolna i nie odprowadza moczu, bo sikam bez problemu. Chyb, że to nie na tym polega...
MałaMi1980

Zakres operacji: Podłużne otwarcie powłok jamy brzusznej.Całkowite rozszerzone wycięcie macicy z przydatkami sposobem Wertheima

Postprzez MałaMi1980 » 10 sty 2014, o 19:39

Acha no i jeszcze jedno - najważniejsze. Przecież ja byłam w lekarza pierwszego kontaktu we wtorek. Sprawdzała wyniki moczu - poza bakteriami (na które przepisała Furagin) wszystko jak najbardziej ok, łącznie z poziomem kreatyniny. Krew ok - trochę mało hemoglobiny, ale wciąż nie mogę jak widzicie dojść do siebie po tej operacji. TSH również ok. Tak sobie teraz myślę, że: albo to ma związek z moimi plastrami, albo obstawiam chłonkę. Tzn. bardziej to jest moje pobożne życzenie żeby tak było, ale jakąś nadzieję muszę mieć.
MałaMi1980

Postprzez laguna » 10 sty 2014, o 20:00

MałaMi, bądź dobrej myśli i nie czytaj za wiele :x
laguna

Postprzez basia65 » 10 sty 2014, o 20:52

MałaMi postaraj się dotrwać spokojnie do poniedziałkowej konsultacji, dziewczyny już dużo powiedziały na ten temat i pewnie mają rację, nie martw się na zapas, trzymam kciuki za pozytywne wieści z poniedziałkowej konsultacji :ymhug: :-bd
basia65 Obrazek
basia65

Data operacji: 12 sierpnia 2013
Powód operacji, zabiegu: mięśniaki macicy
Zakres operacji: usunięcie macicy i przydatków
Terapia hormonalna: Systen 50

Postprzez ismena » 10 sty 2014, o 21:43

MalaMi bedzie dobrze, daj znac co po konsultacji a poki co nie zamartwiaj sie :ymhug:
ismenka
ismena

Data operacji: 14 kwietnia 2014
Metoda operacji, zabiegu: laparoskopia
Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Zakres operacji: amputacja trzonu macicy z jajowodami
Wynik HP: ok
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez MałaMi1980 » 13 sty 2014, o 12:55

Dziewczyny - nie mam dobrych wieści. Po konsultacjach Pani doktor powiedziała, że płyn w brzuchu to na pewno nie chłonka. Niepokoi ją mocno ta nerka - niestety obstawia, że jest zaatakowana. Jedyną przyczyną wodobrzusza mogły być tylko jajniki lub wątroba - u mnie te organy są w porządku. Powiedziała mi, że to może być skutek tego, że nie miałam leczenia uzupełniającego. Przy moim typie agresywności (G3) powinnam mieć bezwzględnie radiochemioterapię. No ale kurcze to co? Miałam się z radiologiem kłócić? Generalnie stanęło na tym, że mam jak najszybciej zrobić TK oraz oznaczyć markera CA 125 i z wynikami do szpitala. Wtedy zadecydują co dalej, ale raczej bez operacji się nie obejdzie. Już po mnie. Ja tego drugi raz nie przeżyje :(
MałaMi1980

Postprzez olikkk » 13 sty 2014, o 13:04

MałaMi co Ty mówisz :-t Kategorycznie nie pozwalam Ci tak myśleć, biegnij zrobić te badania i tylko mam nadzieję, że już kolejki Cię nie obowiązują,
a będziesz badana na cito :-?
Zaczęłaś działać w porę, więc wszystko jest na dobrej drodze, a nerki masz dwie, więc dasz radę, skoro w tej chwili nie odczuwasz z ich strony żadnych problemów :)
Głowa do góry, jesteśy z Tobą i dasz radę :-bd
Mocno Cię przytulam i proszę, głowa do góry :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez cass80 » 13 sty 2014, o 13:36

MałaMi...podpisuję się rękami i nogami pod tym co dziewczyny napisały....ja wiem, że dostałaś mocny cios i ciężko teraz o choćby minimum optymizmu, ale kochana...nie z takich rzeczy ludzie wychodzili więc głowa do góry i walcz!! Mocno zaciskam kciuki, rób te badania jak najszybciej i nadal mam nadzieję, że to nie żaden przerzut, przecież radiolog chyba wiedział co robi mając wyniki pod nosem....ściskam Cię moja kochana rówieśniczko :ymhug: DASZ RADĘ!!!!!!
cass80

Data operacji: 27 marca 2013
Powód operacji, zabiegu: rak szyjki macicy Ia1 G2
Zakres operacji: Usunięcie macicy, transpozycja jajników
Wynik HP: OK (Brak komórek rakowych w pobranym materiale)

Postprzez ismena » 13 sty 2014, o 14:00

MalaMi nawet tak nie myśl, dasz radę, będzie ciężko, ale dasz radę. A my Ci pomożemy, będziemy, wirtualnie co prawda, ale trzymać Cię za rączkę i poradzisz sobie :ymhug:
Za rogi i do przodu, całe życie przed Tobą :x :x :x A może strach ma tylko wielkie oczy?? kto wie, może nie jest tak źle :-*
ismenka
ismena

Powód operacji, zabiegu: obfite miesiączki, niedokrwistość z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, mięśniaki
Terapia hormonalna: Najpierw Orgametril potem Activelle w celu całkowitego wyeliminowania miesiączek - po 4 mies.brak zadowalających efektow. po operacji nic nie biore

Postprzez MałaMi1980 » 13 sty 2014, o 16:04

Dziękuję Wam dziewczyny za wsparcie. Ciężko mi jest. Już myślałam, że idzie ku dobremu a tu znów taki cios. Żeby było śmieszniej - wyobrażacie sobie, że nie udało mi się załatwić żadnego z tych skierowań? Od lekarza POZ-u usłyszałam, że on nie ma uprawnień żeby mi takowe wystawić, bo to są drogie specjalistyczne badania i tylko specjalista może dać mi na nie skierowanie. Nosz kurna jakbym obuchem w łeb dostała! Wyszłam stamtąd bo już nie mam sił do tej naszej służby zdrowia i z tej całej niemocy zadzwoniłam po prostu do szpitala, który mnie operował. Pożaliłam się lekarce, u której dzisiaj byłam na konsultacji i ona powiedziała, żebym to olała i w poniedziałek stawiła się na oddziale. Ona mnie przyjmie, położy i zrobi mi wszystkie badania. Bez żadnego skierowania. Chociaż tyle, że już jakoś ruszy to z miejsca do przodu.
MałaMi1980

Postprzez ismena » 13 sty 2014, o 16:18

MałaMi bardzo dobrze, że do niej zadzwoniłaś, szczerze mówiąc byłam pewna że masz skierowanie w ręku na TK i to z magicznym słowem "cito", ale skoro nie, to najlepsze rozwiązanie dała Ci pani doktor, szkoda tylko że to cały tydzień .... nie potrzebnie będziesz rozmyślać i gdybać :(
Ale nie martw się proszę, głowa do góry, przebada Cię kompleksowo i będzie od razu wiadomo na czym się stoi i czym to się je - ;) nożem czy widelcem :D
Proszę Cie nie martw się, specjalnie tak troszkę pół żartem, ale to dlatego żebys się uśmiechnęła - przytulam Cie mocno i buziaczki dla Bartusia (mój synek też Bartuś :ymhug: tyle że to już byczysko 27 lat za 3 dni skończy )
:x :x :x :x :x :x :x :x
ismenka
ismena

Postprzez olikkk » 13 sty 2014, o 17:24

No i ja byłam pewna, że masz skierowanie na cito :(
No fakt, nóż w kieszeni się otwiera na to wszystko ~x(
Bogu dzięki, że lekarka okazałą się ludzka :ympray: tylko dlaczego od razu o tym nie pomyślała :-\
Trudno, najważniejsze, że jednak za tydzień wzdłuż i wszerz Cię przebadają :-*
olikkk
olikkk
Glowny Moderator

Data operacji: 23 lutego 2010
Powód operacji, zabiegu: Mięśniaki macicy
Zakres operacji: Usunięcie macicy z przydatkami
Znieczulenie dolędźwiowe
od kwietnia 2010 roku
Na wyraźne efekty czakałam ok 2 miesięcy

Postprzez basia65 » 13 sty 2014, o 20:30

MałaMi przykro mi, że dalej musisz zmagać się z chorobą, ale trzymam :-bd i wszystko będzie dobrze, nie wiem dlaczego nie dostałaś skierowania na te badania, Ca 125 to jeszcze można zrobić we własnym zakresie, bo kosztuje ok. 45 zł, ale TK to już jest droższe i nawet nie orientuję się ile kosztuje, dobrze jednak, że zadzwoniłaś do tej pani doktor i doktorka się w porę zreflektowała, tylko, że powinna tak postąpić od razu. Pozdrawiam cieplutko i nie zamartwiaj się :ymhug: :x
basia65 Obrazek
basia65

Postprzez koniczynka3102 » 13 sty 2014, o 21:29

MalaMi az wlos mi sie jezy jak czytam twoja historie , ja mialam G1 , Ib i mialam naswietlania , nie rozumiem decyzji twoich lekarzy , ale to juz bylo ....teraz musisz sie skupic na przyszlosci i zebrac w sobie jeszcze wszystkie sily ,mam nadzieje, ze lekarze zrobia wszystko tak jak trzeba i szybciutko wrocisz do zdrowia ,nie wolno sie poddawac , przesylam Tobie mnostwo pozytywnej energii i bede trzymac mocno kciuki za twoje zdrowie, mocno cie sciskam :ymhug: :ymhug: :ymhug: i caluje :-*
koniczynka3102

Postprzez laguna » 13 sty 2014, o 21:33

MałaMi,z czego dopiero teraz przeczytałam o Twojej dzisiejszej przeprawie. Bardzo mi przykro, że dalej nie wiadomo na czym stoisz i z czego jest ten płyn w jamie brzusznej. Niestety musisz uzbroić się w cierpliwość i wytrzymać kolejny tydzień.Dobrze, że zostaniesz przyjęta na oddział, tam powinni Cię kompleksowo przebadać i ominie Cię ganianie po przychodniach, rejestrowanie się przed świtem i kolejki na badania. Poza tym na oddziale mogą rozszerzyć diagnostykę, w razie potrzeby.
Dziwny też wydał mi się komentarz o braku leczenia uzupełniającego, bo to jednak nie pacjent powinien się w tym orientować,tylko lekarze-specjaliści. Skoro uznali, że nie jest konieczne,to trudno żeby pacjent się go domagał.
Z całęj siły ściskam kciuki. Nie wolno Ci się załamywać, wygoń z głowy czarne myśli.Mam nadzieję, że kolejne wiadomości od Ciebie będą pełne uśmiechu :x :x :x
laguna

Postprzez wanda77 » 15 sty 2014, o 10:18

MałaMIi przykro mi że znowu coś sie dzieje. Myslałam ze to juz za Tobą. Kochana trzymam kciuki i ściskam z całego serducha. :ymhug: %%-
wanda77

Data operacji: 20 sierpnia 2013
Zakres operacji: radykalna operacja wycięcie jajników, węzłów , oraz macicy
Terapia hormonalna: estrofem

Postprzez MałaMi1980 » 15 sty 2014, o 19:43

Hej dziewczynki, przepraszam, że nie pisałam, ale jakoś mnie podłamało. Słuchajcie nie wiem co się dzieje. Mianowicie... mój brzuch się zmniejsza! Dziwne to. Normalnie jak mierzyłam to w obwodzie miał zawsze 90-91 cm. Ale wczoraj zaczęłam czuć się tak jakby lżej, tzn. nie miałam tego głupiego ucisku na żołądek, także mogłam nawet w końcu normalnie zjeść kolację. Wczoraj rano obwód brzucha: 90 cm, wieczorem po kolacji: 87 cm. Dzisiaj rano wstaję, macam - brzuch jakby mniejszy i miękki. Mierzę obwód: 83 cm! No szok. Ale wczoraj nie piłam za wiele i może był to skutek odwodnienia. za to sikałam na potęgę. Dzisiaj postanowiłam przeprowadzić eksperyment. Ładnie w pracy zjadłam 4 kanapki, wypiłam ze 3 herbaty, w domu zdziabałam obiad, poprawiłam szklanką wody i... 86 cm. Ale brzuch mi już nie ciąży, nie czuje takiego ciężaru jak ostatnio. Sikam też normalnie. Nie wiem o co chodzi. W nocy z poniedziałku na wtorek strasznie bolał mnie prawy bok, do tego stopnia, że myślałam poważnie o wezwaniu pogotowia, ale nie chciałam straszyć młodego. Łyknęłam w końcu środek przeciwbólowy i ból ustąpił. Od tego czasu tez właśnie czuję się tak lżej. Jakby - nie wiem - coś się przetkało? W sumie to wodobrzusze też zaczęło się od strasznego bólu brzucha i pleców. Może to jest powiązane? Nerka mi u nie pasuje bo ja naprawdę normalnie sikam. Mimo to zobaczymy co będzie dalej. Do szpitala i tak się położę - niech przebadają wzdłuż i wszerz :)
MałaMi1980

Postprzez basia65 » 15 sty 2014, o 20:06

MałaMi fajnie, że lepiej się czujesz i ze brzuszek się zmniejszył, ale może dobrze byłoby zapisywać, co jesz i pijesz i jak często siusiasz :ymhug: na temat wodobrzusza i nerek to nic Ci nie podpowiem, bo nie mam takiej wiedzy ani doświadczenia, ale do szpitala na przebadanie trzeba się stawić, pozdrawiam :ymhug:
basia65 Obrazek
basia65

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Możliwe problemy po operacji usunięcia macicy